Redactie, 1 augustus 2024 – Voor Nederland werd voor 2024 een stijging van 31 procent voorspeld, maar halverwege het jaar staat de teller al op 39 procent. Ook in andere Europese landen is de situatie zorgwekkend. In Zweden, waar voor dit jaar een stijging van 9 procent werd verwacht, bedraagt de stijging nu 58 procent. Duitsland kampt met een toename van 21 procent, terwijl 13 procent voorspeld was. Oostenrijk, Ierland, Frankrijk en Italië zien eveneens een stijging van meer dan 20 procent.
Johan Geeroms, risicodirecteur in de Benelux bij Allianz Trade, beschrijft het huidige economische klimaat als “verraderlijk”. Ondernemers moeten op hun hoede zijn vanwege de onzekerheden in de markt, stelt hij. Geeroms wijst op de sterke economie in de VS, maar constateert dat Duitsland, een belangrijke exportmarkt voor Nederland, weinig positieve signalen laat zien.
Bedrijven merken dat facturen steeds later worden betaald. “Dat is wereldwijd zo, in Europa en ook in Nederland. Die latere betaling is voor veel bedrijven lastig”, vertelt Geeroms. “Werkkapitaal komt hierdoor onder druk te staan. Met als logisch gevolg dat de kans op wanbetaling en faillissementen toeneemt. Ook gezonde bedrijven kunnen hierdoor geraakt worden. Een grote onbetaalde factuur is voor veel ondernemers een nachtmerrie.”
In Nederland zijn vooral de bouw- en vastgoedsector zwaar getroffen, met stijgingen van 68 procent en 64 procent in faillissementen. De ICT- en telecomsector volgt met een toename van 54 procent, terwijl de horeca een stijging van 49 procent ziet. De industriële sector blijft relatief stabiel met een stijging van slechts 4 procent. Allianz Trade verwacht dat wereldwijd dit jaar in één op de twee landen een stijging van het aantal faillissementen te zien zal zijn.
Voor 2025 wordt een gematigde wereldwijde stijging van 1 procent verwacht, wat wijst op een mogelijke stabilisering. “In onze eerdere voorspelling gingen we uit van nul faillissementsgroei in de wereld in 2025. Ook voor Nederland zagen we voor volgend jaar nauwelijks groei van de faillissementen. Wanneer zo’n omslag precies plaatsvindt, is moeilijk exact aan te geven. Het lijkt erop dat die kentering wat opschuift”, aldus Geeroms.