Buitenland

Maduro bereid bewijs verkiezingsresultaten te delen

01-08-2024 09:14

President van Venezuela Nicolas Maduro, 2024. Foto @Matias Delacroix/AP

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zegt bereid te zijn om bewijs van zijn verkiezingswinst te delen, nu de druk uit binnen- en buitenland toeneemt om twijfels over de geldigheid van zijn overwinning weg te nemen. Volgens de officiële resultaten behaalde Maduro zondag ruim 51 procent van de stemmen.

 

Redactie, TPO, 1 augustus 2024 – Tijdens een toespraak buiten het Hooggerechtshof verklaart Maduro dat hij het geen probleem vindt om “100 procent van de gegevens te presenteren”. Hij is bereid om opgeroepen en ondervraagd te worden, en in alle opzichten onderzocht te worden door de verkiezingsautoriteiten, meldt het ANP.

De oppositie in Venezuela beweert dat hun kandidaat, Edmundo Gonzalez Urrutia, de rechtmatige winnaar van de verkiezingen is. Verschillende landen in Latijns-Amerika, vooral rechtse regeringen zoals in Argentinië en Peru, trekken de verkiezingsuitslag in twijfel, terwijl landen als Mexico en Brazilië een terughoudender houding aannemen.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben zich aangesloten bij de oproepen tot een gedetailleerde openbaarmaking van de uitgebrachte stemmen.

‘Ze hebben bloed aan hun handen’

Later op woensdag verklaarde Maduro tijdens een persconferentie dat Urrutia en oppositieleidster María Corina Machado “achter de tralies” moeten worden gezet na de protesten die uitbraken tegen de verkiezingsuitslag.

Volgens mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, vielen er bij de protesten al zeker tien doden en werden honderden mensen opgepakt. Maduro zei over Machado en González dat ze “bloed aan hun handen” hebben en “nooit aan de macht zullen komen”.