Buitenland

Al meer dan 250 doden door hevige regenval in Azië

02-08-2024 11:30

Foto: AP.

Hevige regenval en daaropvolgende natuurrampen hebben in de afgelopen week in Azië al meer dan 250 mensen het leven gekost. India en China zijn het zwaarst getroffen met respectievelijk 201 en 48 doden. In Pakistan vielen drie doden.

 

Redactie, TPO, 2 augustus 2024 – Ook in Noord-Korea zijn er grote overstromingen gemeld, maar er is nog geen informatie over eventuele slachtoffers, meldt AP.

Het is momenteel moesson- en tyfoonseizoen in Azië, een periode die door klimaatverandering steeds grotere gevolgen kent. De hevige regenval leidt tot aardverschuivingen en overstromingen, die gewassen vernietigen, huizen verwoesten en levens kosten.

Overheden hebben rampenplannen in werking gesteld om schade te beperken. Reddingswerkers evacueren mensen en leveren hulpgoederen per helikopter aan afgesloten gebieden. China zet drones in voor noodcommunicatie.

Dodelijke modderstromen

In China veroorzaakt de verzwakte tyfoon Gaemi dodelijke modderstromen in de provincie Hunan, waarbij 48 mensen zijn omgekomen en 35 anderen vermist zijn.

In de zuidelijke Indiase staat Kerala zorgden zware regenbuien voor modderstromen die dorpen overspoelen, bruggen vernielen en huizen verwoesten. Honderden plantagearbeiders in tijdelijke onderkomens zijn getroffen.

De overstromingen in Noord-Korea, veroorzaakt door zware regenval langs de Yalu-rivier, hebben duizenden huizen en hectares landbouwgrond beschadigd. Hoewel officiële berichtgeving geen specifieke aantallen slachtoffers noemt, suggereerde leider Kim Jong Un dat er wel degelijk doden zijn gevallen.

Water in ziekenhuizen

In Pakistan zorgt recordregenval in de stad Lahore voor ernstige overstromingen, waarbij drie doden zijn gevallen. Het regenwater dringt zelfs ziekenhuizen binnen. Eerder dit jaar vielen er al 99 doden door regen-gerelateerde incidenten.

De Chinese Meteorologische Administratie rapporteerde onlangs een toename van extreem hete dagen en zware regenbuien, een trend die naar verwachting de komende 30 jaar zal aanhouden.