Buitenland

VS erkennen winst González in Venezuela

02-08-2024 10:20

Machado en González. Foto: AP.

De VS erkennen dat oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia de winnaar is van de Venezolaanse verkiezingen van 28 juli, en niet president Nicolás Maduro. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, maakt het overweldigende bewijsmateriaal duidelijk dat González de meeste stemmen heeft behaald.

 

Redactie, TPO, 2 augustus 2024 – Ondanks deze verklaring erkennen de Verenigde Staten González nog niet als de officiële nieuwe leider van Venezuela, meldt het ANP. Blinken feliciteert González wel met zijn succesvolle campagne en hint op mogelijke nieuwe sancties tegen Venezuela na de omstreden verkiezingen.

De Venezolaanse kiescommissie meldt dat Maduro de verkiezingen heeft gewonnen met 51 procent van de stemmen. Dit resultaat wordt betwist door de oppositie en veel internationale waarnemers, die beweren dat González dubbel zoveel stemmen heeft gekregen als Maduro. Maduro verklaart bereid te zijn om “100 procent van de gegevens te presenteren” ter verificatie van de uitslag.

Oppositieleider vreest voor haar leven

María Corina Machado, een prominente oppositieleider in Venezuela, schreef in een opiniestuk in The Wall Street Journal dat González volgens haar de verkiezingen heeft gewonnen met 67 procent van de stemmen, terwijl Maduro slechts 30 procent zou hebben behaald. Machado geeft ook aan zich schuil te houden uit angst voor haar veiligheid in het huidige gespannen politieke klimaat.

Vertaling tweet Machado:

VENEZUELA HEEFT GEWONNEN!!! 🇻🇪
Standvastig, georganiseerd en gemobiliseerd, nu gaan we INNEN!
Aanstaande zaterdag 3 augustus komen we als familie samen in alle steden van Venezuela!

Twintig doden

Sinds maandag zijn in het hele land mensen de straat op gegaan om tegen Maduro te protesteren. Ze zijn slaags geraakt met ordetroepen en gewapende aanhangers van Maduro. Er zouden al twintig mensen zijn gedood en meer dan duizend personen gearresteerd.

De politieke situatie in Venezuela blijft gespannen en de internationale gemeenschap volgt de ontwikkelingen nauwgezet. De verklaring van Blinken kan mogelijk leiden tot verdere diplomatieke en economische spanningen tussen de Verenigde Staten en Venezuela.