Buitenland

Iran onderzoekt dodelijke aanval op Hamas-leider Ismail Haniyeh

03-08-2024 10:01

Hamas-leider Ismail Haniyeh. Foto @AP Photo/Vahid Salemi

De Iraanse autoriteiten zijn begonnen met een diepgaand onderzoek naar de dodelijke aanval op Hamas-leider Ismail Haniyeh, waarbij al meer dan twintig mensen zijn gearresteerd.

Redactie, TPO, 3 augustus 2024 – Onder de gearresteerden bevinden zich hoge inlichtingenofficieren, militaire functionarissen en stafmedewerkers van het militaire pension in Teheran waar Haniyeh verbleef op het moment van zijn dood, aldus The New York Times. De inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde, het elitekorps van Iran, leidt het onderzoek naar zijn dood.

Haniyeh kwam om in de nacht van dinsdag op woensdag in de Iraanse hoofdstad Teheran, waar hij aanwezig was voor de inauguratieceremonie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian.

Onderzoek

Volgens The New York Times was er al twee maanden voor Haniyehs bezoek een bom geplaatst in zijn verblijf. Iran en terreurorganisatie Hamas beschuldigen Israël van de aanslag, hoewel Israël de verantwoordelijkheid niet heeft opgeëist.

Haniyeh werd gisteren begraven in Qatar, waar hij de afgelopen jaren woonde, na een grote ceremonie in de nationale moskee in Doha.

Lees ook: Hamasleider Ismail Haniyeh dodelijk getroffen tijdens luchtaanval