Sport

Nederland pakt Olympisch goud op 4×400 meter gemengde estafette

03-08-2024 21:38

Eugene Omaha, Femke Bol, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink vieren het winnen van de gouden medaille op de 4x400 meter gemengde estafette tijdens de Olympische Speken in Parijs, 3 augustus 2024. Foto @/Martin Meissner/AP

Dankzij een fenomenale prestatie van Femke Bol heeft Nederland olympisch goud veroverd op de 4×400 meter gemengde estafette. Het team, bestaande uit Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Bol, won de titel met een tijd van 3.07,43, net boven het wereldrecord dat de topfavoriet Verenigde Staten vrijdag had gelopen.

 

Redactie, TPO, 3 augustus 2024 – De ploeg kreeg vrijdagavond een tegenslag toen Liemarvin Bonevacia zich vanwege een hamstringblessure moest terugtrekken uit het toernooi. Omalla nam zijn plek als eerste loper in. Bonevacia moedigde zijn teamgenoten aan met de woorden “geniet, het gaat spannend worden” voordat ze de baan opgingen, aldus de NOS.

Femke Bol begon op de vierde plaats aan de laatste ronde, achter de Verenigde Staten, België en Groot-Brittannië. In de laatste honderd meter haalde ze al haar concurrenten in en passeerde in de slotmeters de Amerikaanse Kaylyn Brown, waarmee ze Nederland naar de overwinning bracht.

 

Bol kans op nog twee medailles

Femke Bol, samen met Sifan Hassan de vaandeldrager van de Nederlandse atletiekploeg, maakt kans op nog twee medailles. Bol is samen met de Amerikaanse Sydney McLaughlin topfavoriet op de 400 meter horden, waarvan de eerste ronde zondagochtend plaatsvindt en de finale op donderdagavond 8 augustus.

Daarnaast loopt ze samen met onder anderen Lieke Klaver de 4×400 meter estafette voor vrouwen, met de finale op zaterdag 10 augustus.

Sifan Hassan neemt in Parijs deel aan meerdere evenementen: de 5.000 meter (finale op maandagavond), de 10.000 meter (vrijdagavond), en de marathon (zondag 11 augustus).