Buitenland

‘Kamala Harris kiest nieuwe running mate: Shapiro of Walz’

05-08-2024 22:05

Vicepresident Kamala Harris. Foto @Jacquelyn Martin/AP.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris overweegt gouverneur Josh Shapiro van Pennsylvania of gouverneur Tim Walz uit Minnesota als haar running mate te kiezen. Andere potentiële vicepresidentskandidaten zijn inmiddels afgevallen.

 

Redactie, TPO, 5 augustus – Dat melden drie ingewijden aan Reuters. Harris moest plots een running mate kiezen nadat president Joe Biden zich terugtrok als presidentskandidaat en haar naar voren schoof.

Afgelopen weekend ontving ze naar verluidt Shapiro, Walz en senator Mark Kelly voor persoonlijke gesprekken, aldus het ANP. Deze ontmoetingen waren bedoeld om haar te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Kelly niet meer in de race

Voormalig astronaut en senator Mark Kelly plaatste later een bericht op X (voorheen Twitter), waarin hij suggereert dat hij niet langer in overweging is genomen: “Het is nu mijn missie om de inwoners van Arizona te dienen.” Dit bericht werd later verwijderd, wat leidde tot verdere speculatie over zijn status.

Een woordvoerder van Kelly probeerde de speculatie te beëindigen door te zeggen: “Het is geen nieuws dat een senator uit Arizona twittert over het feit dat hij een senator uit Arizona is.”

Bekendmaking running mate maandagavond of dinsdagochtend

De bronnen van Reuters geven aan dat de kandidaten maandagavond of dinsdagochtend (plaatselijke tijd) te horen krijgen of ze zijn gekozen. De definitieve keuze zal vervolgens via sociale media wereldkundig worden gemaakt.

De nieuwe running mate moet dinsdag direct deelnemen aan een campagnebijeenkomst van Harris in Philadelphia, Pennsylvania, wat de aftrap vormt van een reeks campagnebijeenkomsten in belangrijke swing states.