Economie

Koers Bitcoin daalt fors door diverse factoren

05-08-2024 10:02

De cryptomarkt is maandag opgeschrikt door een forse daling van de Bitcoin koers. Voor het eerst sinds 13 juli zakte de koers op zondag onder de 60.000 USD en de neerwaartse trend lijkt door te zetten. De waarde van Bitcoin ligt op het moment van schrijven zelfs op slechts 51.500 USD, een daling van maar liefst 15 procent.

 

Redactie, TPO, 5 augustus 2024 – De enorme koersval van Bitcoin is volgens analisten te wijten aan tal van verschillende oorzaken. Eën van de belangrijkste factoren is de recente publicatie van slechte werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten. Deze cijfers zorgen voor grote zorgen onder investeerders dat de Verenigde Staten spoedig in een recessie zullen belanden.

Dit heeft een negatief effect op de cryptomarkt, aangezien investeerders geneigd zijn risicovolle activa te verkopen in tijden van economische onzekerheid, meldt Newsbit.

Politieke onzekerheid in de VS

Daarnaast speelt de onzekerheid rondom de Amerikaanse verkiezingen een rol. Het besluit van president Joe Biden om vorige maand uit de race te stappen en vice-president Kamala Harris te steunen, heeft het pad van voormalig president Donald Trump naar een overwinning verstoord.

Harris stijgt in de peilingen en heeft in belangrijke swing states de achterstand ingehaald, wat bijdraagt aan de politieke onzekerheid.

Een andere factor die druk legt op de markt zijn de hoge rentetarieven. De Federal Reserve heeft de rentetarieven onlangs niet verlaagd, wat een grote druk op de Amerikaanse economie legt. Deze aanhoudende hoge rentetarieven veroorzaken onzekerheid en kunnen beleggers ertoe aanzetten hun risicovolle activa, zoals crypto, te verkopen.

Instabiliteit Midden-Oosten

Ook instabiliteit in het Midden-Oosten speelt een rol. Israël bereidt zich voor op mogelijke aanvallen door onder meer Iran en Hezbollah, waarbij aanvallen vanuit verschillende fronten worden verwacht. De oplopende spanningen in het Midden-Oosten dreigen uit te monden in een groter conflict, wat de handel in de regio kan verstoren en zowel binnenlandse als wereldwijde markten kan ontwrichten.

Problemen in Japan dragen eveneens bij aan de onrust. Een gigantische aandelencrash in Japan zorgt voor extra zorgen onder investeerders wereldwijd. Deze combinatie van factoren leidt tot verhoogde volatiliteit en bezorgdheid in de markt, wat de Bitcoin koers verder onder druk zet.

Kwetsbaarheid door macro-economische of geopolitieke crises

Ondanks eerdere signalen dat crypto zich in een tweede fase van de bullmarkt bevond, waarschuwen analisten nu voor verdere dalingen. Rich Rosenblum, mede-oprichter van handelsbedrijf GSR, benadrukt de kwetsbaarheid van de cryptomarkt in tijden van macro-economische of geopolitieke crises.

Volgens Rosenblum kan een dergelijke ineenstorting de cryptomarkt zwaar treffen, vooral gezien het gebrek aan vertrouwen onder recente investeerders.