Binnenland

Mikael en zijn moeder moeten Nederland verlaten

05-08-2024 14:13

azc
Asielzoekers in een asielzoekerscentrum. (Screenshot NOS)

De in Nederland geboren Mikael (11) en zijn Armeense moeder hebben vorige week te horen gekregen dat ze het land uit moeten, maar weten nog niet precies wanneer. Tot op heden hebben ze geen datum te horen gekregen.

 

Redactie, TPO, 5 augustus 2024 – De Raad van State oordeelde recent dat de twee niet in Nederland mogen blijven. In de regel moet iemand na de afwijzing van een verblijfsaanvraag binnen 28 dagen het land verlaten.

Mikaels moeder kwam in 2010 vanuit Armenië naar Nederland, maar haar asielaanvraag werd destijds afgewezen.Toch besloot ze in Nederland te blijven, illegaal, want in 2015 verliet ze vervolgens de COA-opvanglocatie zonder te laten weten waar ze heen ging en derhalve onttrokken aan het toezicht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

‘Te lang onttrokken aan toezicht IND’

Ook latere aanvragen voor asiel en een verblijfsvergunning (2019) werden afgewezen. Een jarenlang proces waar na iedere rechtelijke uitspraak, waar de moeder aan het kortste eind trok, beroep werd aangetekend. Ondertussen verbleef de moeder met Mikael in Nederland, waar de elfjarige een leven opbouwde en naar school ging.

Dat de moeder zich te lang heeft onttrokken aan het toezicht van de IND, zorgt er volgens de uitspraak van de Raad van State voor dat de verantwoordelijkheid nu bij haar blijft. Zo valt onder meer te lezen:

“In deze zaak speelt vooral het vereiste hoe lang een vreemdeling zich mag onttrekken aan het toezicht van de vreemdelingrechtelijke instanties om toch nog een geslaagd beroep op de Afsluitingsregeling te kunnen doen. In hoofdlijnen komt de regeling erop neer dat als iemand zich niet te lang heeft onttrokken aan dat toezicht, de minister de verantwoordelijkheid moet dragen voor het lange verblijf van het kind en zijn gezinsleden in Nederland. Als iemand zich wel te lang heeft onttrokken aan dat toezicht, blijft die verantwoordelijkheid bij de ouders en het kind liggen en hoeft de minister geen verblijfsvergunning op grond van de Afsluitingsregeling te verlenen.”

Dienst Terugkeer en Vertrek

Volgens de IND treedt het eerder opgelegde terugkeerbesluit in werking vanaf de datum van de uitspraak van de Raad van State. Of dat betekent dat Mikael en zijn moeder tot uiterlijk 28 augustus mogen blijven, wil de IND-woordvoerder niet zeggen.

De verdere uitzettingsprocedure ligt nu bij de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV), die met de moeder in gesprek zal gaan over het vertrek.

Mikael en zijn moeder hebben maandagochtend nog niets van de DTenV gehoord. “Ze hebben nog geen termijn te horen gekregen”, zegt familiewoordvoerder Guy Loyson. Ook de verdere gang van zaken is volgens haar onduidelijk: “We blijven strijdbaar en hopen op een wonder uit Den Haag.”

Juristen zijn bezig de casus te bekijken om te zien of er nog juridische mogelijkheden zijn.

Publiek debat

De aanstaande uitzetting van de in Nederlands geboren Mikael, en zijn moeder, levert de nodige reuring op in het publieke debat op social media. Zo vinden sommigen het onmenselijk om een jongen van elf die hier geboren is terug te sturen naar een voor hem totaal onbekend land.

Een aantal is zelfs een petitie gestart dat Mikael hier moet blijven, versterkt met een solidariteitsmars komende woensdagavond in Amsterdam.

Anderen richten zich meer op de moeder die het opvangsysteem jarenlang misbruikt zou hebben, er zelf voor koos om van de radar te verdwijnen en volgens de wettelijke regels uitgezet mag worden.

Wel zijn velen het er over eens dat de asielprocedure in ons land te lang duurt, waardoor dit soort schrijnende gevallen ontstaan.

Minister van Asiel en Migratie

De minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber (PVV), reageerde afgelopen vrijdag in een bericht op X dat ze niet kan ingaan op individuele zaken, zoals die van Mikel:

“Ik ben strijdbaar om het stapelen van gerechtelijke procedures aan te pakken conform hoofdlijnenakkoord om schrijnende situaties te voorkomen in de toekomst.”