Binnenland

Nederland past reisadvies Israël aan naar rood

05-08-2024 16:10

KLM Royal Dutch Airlines Cityhopper, Embraer 175

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt per direct een rood reisadvies in voor Israël, waarbij Nederlanders wordt afgeraden erheen te reizen vanwege de gevaarlijke situatie.

 

Redactie, TPO, 5 augustus 2024 – De verhoogde spanningen in de regio is de reden voor het advies. “De kans op een aanval van Iran en bondgenoten van Iran op Israël is groot”, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederlanders die zich momenteel in Israël bevinden, krijgen het advies het land te verlaten als dit op een veilige manier kan. Repatriëring door Nederland is momenteel niet aan de orde, volgens een woordvoerder van het ministerie.

Het aantal Nederlanders dat momenteel in Israël verblijft is onbekend, omdat registratie bij aankomst niet verplicht is.

Reisbeperkingen

Het reisadvies voor Israël was eerder al deels oranje en rood. Zo stonden grensgebieden zoals tussen Israël en Gaza, Israël en Libanon, en de Golanhoogten op rood. Populaire toeristische bestemmingen zoals Tel Aviv en Jeruzalem stonden op oranje.

Het nieuwe advies benadrukt de verhoogde kans op raket- en droneaanvallen en terroristische aanslagen in heel Israël. De situatie dreigt verder te escaleren na een Israëlische aanval op een Hezbollahcommandant in Beiroet en de liquidatie van een Hamasleider in Teheran.

De mogelijkheden om Israël te verlaten zijn beperkt door het opschorten van vluchten door luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Lufthansa en Transavia. Alleen noodzakelijke reizen worden toegestaan. “Een vakantie is bijvoorbeeld geen noodzakelijke reis”, aldus de woordvoerder van het ministerie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Vanaf 5 augustus 2024 is de kleurcode van het reisadvies voor heel Israël rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.”