Buitenland

Regeringsfunctionarissen: ‘Iran zou Israël binnen 24 tot 48 uur kunnen aanvallen’

05-08-2024 08:13

Iraanse en Israëlische vlag. Foto @OnePixelStudion/Shutterstock

De kans is aanwezig dat Iran vanaf maandag aanvallen uitvoert op Israël, stellen Israëlische en Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Deze dreiging wordt serieus genomen en komt voort uit spanningen die recentelijk zijn opgelopen in de regio.

 

Redactie, TPO, 5 augustus 2024 – Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios, die met deze regeringsfunctionarissen sprak. De bronnen die door Axios zijn aangehaald, melden dat het nog onduidelijk is of Iran samen met de Libanese groepering Hezbollah zal aanvallen of dat het een solo vergeldingsaanval zal uitvoeren, aldus het ANP.

Zowel Iran als Hezbollah zijn momenteel bezig met de precieze details van een mogelijk aanvalsplan. Dit verhoogt de spanning en onzekerheid in het gebied.

Vergelding voor dood Haniyeh en Shukr

De Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger, kondigde zaterdag aan dat zij “op het juiste moment en op de juiste manier” wraak zullen nemen voor de dood van Hamas-leider Ismail Haniyeh.

Hij werd afgelopen woensdagnacht dodelijk getroffen tijdens een aanval op Iraans grondgebied.  Iran beschuldigt Israël van de moord, war de roep om vergelding in Iran versterkt.

Hezbollah wil naar verluidt wraak nemen voor de dood van hun commandant Fuad Shukr, die eerder deze week in de Libanese hoofdstad Beiroet werd gedood. De betrokkenheid van Hezbollah kan de situatie verder doen escaleren, vooral als zij besluiten samen met Iran op te treden.

Verstoringen gps-signalen

In Israël meldden gebruikers zondag verstoringen van gps-signalen, wat kan duiden op pogingen om vijandige drones en raketten te verstoren. Opmerkelijk is dat deze verstoringen dit keer ook in het centrum van Israël plaatsvinden, wat zeldzaam is volgens de nieuwssite Times of Israel. Zo ben je volgens een gps-signaal niet in Tel Aviv, maar in Beiroet.

 

Dit wijst op een verhoogde staat van paraatheid en mogelijk naderend conflict.

Als Iran Israël rechtstreeks aanvalt, zou dit de tweede keer dit jaar zijn. In april lanceerde Iran honderden drones en raketten naar Israël als reactie op een Israëlische aanval in Syrië waarbij meerdere Iraanse topcommandanten omkwamen. Dit illustreert de voortdurende en intense rivaliteit tussen de twee naties.