Buitenland

‘Kamala Harris kiest Tim Walz als running mate’

06-08-2024 15:10

Tim Walz. Foto @Steve Karnowski/AP

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris selecteert de gouverneur van Minnesota Tim Walz als haar running mate. Het is de verwachting dat Harris haar besluit snel officieel zal bekendmaken.

 

Redactie, TPO, 6 augustus – Deze keuze is bevestigd door drie bronnen die spraken met persbureau Reuters. Ook de Amerikaanse nieuwsdienst CNN meldt dat Harris haar keuze op Walz heeft laten vallen.

Door Walz te kiezen, richt Harris zich op een gouverneur uit het Midwesten, een militaire veteraan en een vakbondsondersteuner die heeft bijgedragen aan de verwezenlijking van een ambitieuze Democratische agenda voor zijn staat, waaronder uitgebreide bescherming van abortusrechten en royale steun aan gezinnen, aldus AP.

Midwesten cruciale regio Amerikaanse presidentsverkiezingen

Harris hoopt met de keuze voor Walz haar campagne te versterken in het bovenste Midwesten, een cruciale regio in de Amerikaanse presidentspolitiek die vaak fungeert als buffer voor Democraten die het Witte Huis willen veroveren.

De partij wordt nog steeds achtervolgd door de overwinningen van Republikein Donald Trump in Michigan en Wisconsin in 2016. Hoewel Trump deze staten in 2020 verloor, richt hij zich dit jaar opnieuw op deze regio en breidt hij zijn focus uit naar Minnesota.

Walz, 60 jaar oud, voegt zich bij Harris in één van de meest turbulente periodes in de moderne Amerikaanse politiek, wat een onvoorspelbare campagne belooft. Republikeinen hebben zich verenigd rond Trump na zijn poging tot aanslag in juli.

Slechts enkele weken later beëindigde president Joe Biden zijn herverkiezingscampagne, waardoor Harris gedwongen werd de Democraten te verenigen en potentiële running mates te overwegen in een extreem korte tijdsperiode.

Walz noemt Republikeinen ‘gewoon raar’

De 60-jarige Walz is een ervaren politicus die sinds 2019 gouverneur van Minnesota is. Hij leidde onder andere de inzet van de Nationale Garde in Minneapolis na de rellen door de dood van George Floyd. Voor zijn gouverneurschap vertegenwoordigde Walz Minnesota in het Huis van Afgevaardigden.

Walz is een sterke publieke voorstander geweest van Harris in haar campagne tegen Trump en Vance. Hij noemde de Republikeinen “gewoon raar” in een interview vorige maand. Tijdens een fundraiser voor Harris op maandag in Minneapolis, verklaarde Walz: “Het was geen belediging om deze mannen raar te noemen. Het was een observatie.”

Walz, die opgroeide in het kleine stadje West Point, Nebraska, was een leraar maatschappijleer, voetbalcoach en vakbondslid aan de Mankato West High School in Minnesota voordat hij de politiek inging.

Campagnebijeenkomst in Philadelphia

Harris zal dinsdag een campagnebijeenkomst houden in het Liacouras Center in Philadelphia, het basketbalstadion van Temple University. Deze bijeenkomst markeert de start van een reeks campagnes in belangrijke swing states.

Amerikaanse media verwachten dat Harris haar nieuwe running mate, Tim Walz, zal introduceren tijdens deze bijeenkomst.