Binnenland

NAVO: Nederland moet meer investeren in defensie

07-08-2024 08:53

Chinook
Chinook Foto @VanderWolf Images/Shutterstock

Nederland staat de komende jaren voor aanzienlijke extra investeringen in defensie, maar de NAVO blijft wijzen op “significante kwalitatieve en kwantitatieve tekortkomingen”. Hoewel er een duidelijk positieve trend zichtbaar is, blijft de NAVO bezorgd over de militaire paraatheid van Nederland.

 

Redactie, TPO, 7 augustus 2024 –  De NAVO erkent dat zowel het huidige als het vorige kabinet aanzienlijk hebben geïnvesteerd in Defensie. Toch zijn er na jarenlange onderbesteding nog steeds aanvullende investeringen nodig om aan de NAVO-doelen te voldoen.

Het defensiebondgenootschap benadrukt dat Nederland zowel de financiële als de personele middelen moet opvoeren om deze doelen te bereiken, aldus het ANP naar aanleiding van een recent rapport waarin de Nederlandse krijgsmacht wordt geëvalueerd.

Tekortkomingen in de slagkracht

De grootste zorgen betreffen de landmacht. Ondanks “gestage voortgang”, zoals defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) het omschrijft in een brief aan de Tweede Kamer, ziet de NAVO tekortkomingen in de slagkracht, met name bij drie infanteriebataljons en de tankcapaciteit.

Daarnaast zijn er zorgen over ondersteunende voorzieningen, zoals medische faciliteiten, transportcapaciteiten en logistieke eenheden.

Ook de marine kampt met urgente problemen, voornamelijk door een aanhoudend tekort aan personeel en reserveonderdelen. Hoewel de luchtmacht “welkome investeringen” ontvangt, voldoet het geplande aantal F-35-gevechtsvliegtuigen niet aan de eisen van de NAVO.

Noodzakelijke modernisatie

Deze tekortkomingen beïnvloeden niet alleen het huidige gevechtsvermogen van Nederland, maar ook de noodzakelijke modernisatie voor toekomstige uitdagingen. Minister Brekelmans benadrukt dat de versterking van de Nederlandse krijgsmacht de komende jaren zal worden voortgezet en versneld.

De geplande investeringen zullen volgens hem enkele tekortkomingen verhelpen. Dankzij extra financiering in het coalitieakkoord is er ruimte voor verdere investeringen, waarbij de eisen van de NAVO een belangrijke referentie blijven.