Sport

Vierde Olympische zeilmedaille voor Marit Bouwmeester

07-08-2024 16:20

Foto: AP.

Marit Bouwmeester heeft op de Olympische Spelen in Parijs goud gewonnen in de ILCA 6-klasse. Dit is haar vierde opeenvolgende keer dat ze op het Olympische podium staat. De 36-jarige zeilster won eerder zilver in Londen (2012), goud in Rio de Janeiro (2016) en brons in Tokio (2021). Daarmee is de succesvolste Olympische zeilster ooit.

 

Redactie, TPO, 7 augustus 2024 – Bouwmeester verzekerde zich maandag al van goud en hoefde enkel nog deel te nemen aan de laatste race voor de kust van Marseille, gepland op dinsdag. Door gebrek aan wind werd deze wedstrijd een dag uitgesteld. En opnieuw zorgde de weinige wind voor vertraging, maar uiteindelijk kon de race twee uur later dan gepland toch beginnen, aldus persbureau AP.

Hoewel de laatste wedstrijd, de medalrace, dubbele punten opleverde, had dit geen invloed op Bouwmeesters zekerheid van goud. Na negen races had ze een voorsprong van 21 punten op de nummer twee, wat voor de concurrentie niet meer te overbruggen was.

Stijlvol

Bouwmeester wilde de competitie stijlvol afsluiten en ging voor een zo goed mogelijke race. Ondanks haar inspanningen eindigde ze in de middenmoot en kwam ze als vierde over de finish. Dit resultaat was ruim voldoende om officieel de gouden medaille te winnen. De Deense Anne-Marie Rindom veroverde het zilver, terwijl Line Flem Hoest uit Noorwegen het brons mee naar huis neemt.

Moeder

Bouwmeester is inmiddels moeder van een 2-jarige dochter, Jessie Mae, die haar naar eigen zeggen een steunpilaar is geweest tijdens haar training. “Ik ben enorm dankbaar dat ik op de Olympische Spelen kan staan en tegelijkertijd moeder mag zijn”, aldus Bouwmeester. Ze sluit niet uit dat ze over vier jaar weer deelneemt aan de Spelen, maar voorlopig ligt haar prioriteit bij haar dochter: “Ik wil gewoon naar huis en er voor Jessie Mae zijn.”