Binnenland

Nederlandse internetabonnementen duurder dan elders in Europa

08-08-2024 09:44

Aanleg ondergrondse glasvezelkabels.

Nederlandse consumenten betalen aanzienlijk meer voor hun internetabonnement dan mensen in veel andere Europese landen. In Roemenië, Spanje en Frankrijk zijn thuisabonnementen goedkoper, terwijl de kwaliteit van internet in sommige van deze landen zelfs beter is dan in Nederland.

 

Redactie, TPO, 8 augustus 2024 – Dat blijkt uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, blijft in Nederland de meest aangevraagde internetverbinding een snelheid van 100 Mb, meldt het ANP.

Voor deze snelheid betalen Nederlanders echter relatief veel. “In vergelijking met andere landen zien we dat Nederland aan de bovengrens zit,” zegt De Kok.

43 euro per maand versus 11,35 in Polen

Een gemiddeld Nederlands thuisabonnement van 100 Mb kost ongeveer 43 euro per maand, wat neerkomt op 516 euro per jaar. Ter vergelijking, in Italië is dit slechts 29 euro per maand, en in Spanje en Frankrijk rond de 30 euro.

In Luxemburg betalen consumenten 35 euro per maand, terwijl Duitse en Belgische consumenten respectievelijk 39 en 41 euro betalen. In Polen en Roemenië zijn internetabonnementen het goedkoopst, met maandelijkse kosten van respectievelijk 11,35 en 11,99 euro.

Aanlegkosten glasvezelkabels doorberekend

De lage prijs in Roemenië wordt toegeschreven aan het feit dat glasvezelkabels vaak boven de grond hangen in plaats van ondergronds te worden aangelegd, wat kosten bespaart. Ondanks de hoge kosten in Nederland, staat het land qua internetkwaliteit slechts op de zesde plaats in Europa, achter landen als IJsland,

Spanje en Roemenië. De opkomst van glasvezel zorgt wel voor snellere verbindingen, maar de hoge aanlegkosten worden doorberekend aan de consument, wat toekomstige prijsstijgingen waarschijnlijk maakt.