Buitenland

Smartphones voor Noord-Koreaanse atleten in strijd met VN-sancties

08-08-2024 14:55

De Zuid-Koreaan Lim Jonghoon (rechts) maakt een selfie met de Noord-Koreanen Ri Jong Sik (links) en Kim Kum (tweede van links), de Chinezen Wang Chuqin (op de achtergrond) en Sun Yingsha (midden), en zijn teamgenoot Shin Yubin (rechts), tijdens de medailleceremonie van de Olympische Zomerspelen 2024 op 30 juli 2024 in Parijs, Frankrijk. (AP Foto/Petros Giannakouris, Archief)

Het verstrekken van Samsung-smartphones aan Noord-Koreaanse atleten tijdens de Olympische Spelen in Parijs kan in strijd zijn met VN-sancties. De Zuid-Koreaanse overheid benadrukt dat het leveren van deze technologie aan Noord-Korea verboden is volgens Resolutie 2397 van de VN-Veiligheidsraad.

 

Redactie, TPO, 8 augustus 2024 – Deze resolutie, aangenomen in 2017, verbiedt de levering van ‘alle industriële machines’ aan Noord-Korea, wat ook smartphones omvat, zo meldt AP.

Samsung, een belangrijke Olympische partner, geeft zijn nieuwste Galaxy Z Flip 6-smartphones aan alle deelnemende atleten. Het Internationaal Olympische Comité (IOC) bevestigt dat de telefoons naar het Olympisch dorp zijn gestuurd, maar zegt ook dat de Noord-Koreaanse atleten deze niet hebben ontvangen. Het is onduidelijk wat er met de telefoons is gebeurd.

Diplomatieke inspanningen

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het van groot belang is om te voorkomen dat de verboden items Noord-Korea binnenkomen. Hoewel het ministerie aangeeft diplomatieke inspanningen te leveren om de sancties te handhaven, worden geen specifieke details gedeeld.

Noord-Korea heeft zestien atleten naar de Spelen in Parijs gestuurd, die meedoen aan onder andere worstelen, zwemmen, tafeltennis en boksen.