Economie

AWVN bezorgd over stijgende loonafspraken door vakbonden

09-08-2024 15:50

Illustratiefoto. Foto @Pixabay

Vakbonden slagen er de laatste maanden steeds vaker in om hogere loonstijgingen af te spreken. Dit baart de AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, grote zorgen. Volgens de vereniging kunnen de sterk stijgende loonkosten de concurrentiepositie en financiële gezondheid van Nederlandse bedrijven in gevaar brengen.

 

Redactie, TPO, 9 augustus 2024 – In de 25 cao’s die vorige maand zijn afgesloten, werd een gemiddelde loonstijging van 5 procent per jaar overeengekomen. Dit is een stijging ten opzichte van de 4,6 procent in juni en 4,5 procent in mei.

AWVN had eerder een dalende trend in loonstijgingen waargenomen, maar geeft nu aan onzeker te zijn over de verdere ontwikkeling, meldt het ANP.

De cijfers van de AWVN worden nauwlettend gevolgd door De Nederlandsche Bank (DNB), omdat sterke loongroei de inflatie weer zou kunnen aanwakkeren. Hoewel de centrale bank eerder aangaf dat dit risico klein is, kan een aanhoudende stijging van de gemiddelde loonstijging de kans hierop vergroten.

Aanhoudende inflatie

AWVN wijst op verschillende factoren die de hoge loonafspraken in juli verklaren. Zo speelt de aanhoudende inflatie een rol, deels veroorzaakt door eerdere loonstijgingen die in de prijzen van producten en diensten zijn doorberekend. Vakbonden gebruiken dit als argument om forse loonsverhogingen te eisen.

Daarnaast vinden de bonden dat in sommige cao’s aanzienlijke salarisstijgingen nodig zijn om het koopkrachtverlies van werknemers te herstellen. Werkgevers zitten bovendien met een krappe arbeidsmarkt, wat hen ertoe aanzet hun huidige personeel te behouden met betere arbeidsvoorwaarden.

AWVN roept cao-onderhandelaars echter op tot voorzichtigheid en benadrukt het belang van het betrekken van de bedrijfseconomische situatie in de onderhandelingen.