Economie

X stopt tijdelijk met verzamelen Europese data na Ierse ingreep

09-08-2024 15:57

Illustratiefoto. Foto @Jenny Kane

X stopt onder druk van de Ierse privacywaakhond Data Protection Commission (DPC) tijdelijk met het verzamelen van persoonlijke gegevens van Europese gebruikers. Het socialemediaplatform van Elon Musk wil zijn virtuele AI-assistent Grok slimmer maken met deze data, maar dit is in strijd met Europese privacywetgeving. DPC treedt op namens de Europese Unie.

 

Redactie, TPO, 9 augustus 2024 –  X was op 7 mei begonnen met het verzamelen van data van Europese gebruikers, met als doel deze berichten te gebruiken om zijn virtuele AI-assistent, Grok, te trainen, meldt het ANP.

Ondanks dat gebruikers sinds 16 juli konden aangeven of hun openbare berichten mochten worden gebruikt, was het bedrijf al ruim twee maanden eerder begonnen met het verwerken van deze gegevens. X heeft nu toegezegd dat de verzamelde data voorlopig niet zullen worden gebruikt.

Volgens de Europese regelgeving is het verplicht voor bedrijven om eerst toestemming te vragen aan gebruikers voordat hun data kan worden gebruikt.

 

Meerdere techbedrijven onder vuur

Bij de lancering van Grok in november 2023 gaf Musk aan dat hij de chatbot toegang wil geven tot de databestanden van X, wat nu onder vuur ligt door verschillende privacykwesties.

X is niet het enige bedrijf dat kritiek ontvangt vanwege het gebruik van persoonlijke gegevens voor AI-doeleinden. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, wil persoonlijke berichten gebruiken om AI-modellen te trainen. Na bezwaren van Europese toezichthouders heeft ook Meta deze plannen voorlopig opgeschort.

“We blijven samenwerken met de DPC over Grok en andere AI-gerelateerde kwesties, zoals we al sinds vorig jaar doen”, aldus X in een verklaring.