Buitenland

Zelensky bevestigt Oekraïense aanval op Russisch grondgebied

11-08-2024 09:54

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Foto @presidentieel persbureau van Oekraïne/AP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft voor het eerst erkend dat zijn leger een offensief uitvoert in de Russische regio Koersk. In zijn toespraak van zaterdagavond verklaarde Zelensky dat Oekraïne de oorlog naar het “grondgebied van de agressor” brengt.

 

Redactie, TPO, 11 augustus 2024 – Kiev lanceerde afgelopen dinsdag een verrassingsaanval en rukte snel meer dan 10 kilometer op binnen Rusland, de diepste inval sinds het begin van de Russische invasie in februari 2022. In Oekraïne zelf kwamen de hoofdstad Kiev en verschillende andere regio’s zondagochtend onder Russische drone- en raketaanvallen te liggen.

Zelensky bedankte in zijn toespraak de Oekraïense “strijders” voor hun inzet en gaf aan dat hij de operatie in Rusland had besproken met de hoogste militaire bevelhebber, Oleksandr Syrskyi. Hij benadrukte dat Oekraïne gerechtigheid kan herstellen en druk kan uitoefenen op de agressor, meldt de BBC.

Ruim 76.000 mensen geëvacueerd

Rusland heeft moeite gehad om het Oekraïense offensief te stoppen. Meer dan 76.000 mensen zijn geëvacueerd uit de regio Koersk, waar een antiterreurregime is ingesteld in drie grensgebieden. Dit regime stelt de autoriteiten in staat om de beweging van mensen en voertuigen te beperken en telefoontaps in te zetten.

De gevechten in de regio Koersk gingen zaterdagavond door, met meldingen van gewonden door een “verraderlijke Oekraïense aanval”, aldus de Russische gouverneur Aleksei Smirnov. Zaterdagavond raakten 13 mensen gewond toen het wrak van een neergehaalde Oekraïense raket een flatgebouw in Koersk trof.

De gouverneurs van de aangrenzende Russische regio’s Voronezj en Belgorod melden ook Oekraïense drone-aanvallen, hoewel er geen gewonden zijn gemeld. In Oekraïne vielen er doden en gewonden toen een raketfragment een huis in de regio Kiev trof, waarbij een man en zijn vierjarige zoon omkwamen.

De burgemeester van Kiev, Vitaliy Klitschko, waarschuwt zondagochtend vroeg de bevolking om in schuilkelders te blijven, terwijl luchtafweereenheden inmiddels actief zijn.

Gevechten nabij kerncentrale van Koersk

Het Oekraïense offensief in Rusland, dat dinsdag begon, omvat naar verluidt de inname van verschillende dorpen en bedreigt de stad Sudzja. Een video van vrijdag toont Oekraïense soldaten die beweren de controle over de stad en een nabijgelegen Russische gasinstallatie te hebben.

BBC Verify bevestigt de locatie van de beelden bij de Gazprom-faciliteit in Sudzja, maar kan niet bevestigen dat Oekraïense troepen de hele stad hebben ingenomen. Russische militaire bloggers stellen dat de stad nog steeds in handen van Moskou is.

Een andere video toont een beschadigd en verlaten Russisch konvooi in de stad Oktjabrskoye, ongeveer 38 kilometer van de grens. De beelden lieten ook gewonde en dode Russische soldaten zien.

Moskou heeft versterkingen gestuurd, waaronder tanks en raketlanceersystemen, om de Oekraïense invasie af te slaan. Deze claims zijn echter niet onafhankelijk geverifieerd.

Het VN-agentschap voor kernenergie roept zowel Rusland als Oekraïne op tot maximale terughoudendheid vanwege gevechten nabij de kerncentrale van Koersk, een van de grootste in Rusland, om een nucleair ongeluk te voorkomen.