Buitenland

IDF sluit delen van Zuid-Israël af vanwege dreiging Iraanse aanval

12-08-2024 15:24

Een deel van het ruim 65 kilometer lange zwaarbeveiligde hek om de Gazastrook heen, ter hoogte van Be'eri, een kibboets gelegen in de noordwestelijke Negev-woestijn nabij de oostgrens met de Gazastrook. Foto @Zamire Willems/TPO

Het Israëlische defensieleger (IDF) kondigt nieuwe maatregelen aan om delen van Zuid-Israël af te sluiten vanwege een dreigende aanval van Iran. De afsluitingen hebben mogelijk ook te maken met plannen voor grote gebedsgroepen in het gebied maandag en dinsdag in verband met Tisha B’Av, de traditionele jaarlijkse rouwdag van het jodendom.

 

Redactie, TPO, 12 augustus 2024 –  Deze maatregel is maandag genomen, ondanks het feit dat Hamas sinds januari slechts minimale raketvuur heeft gelanceerd en geen grote bedreiging lijkt te vormen voor deze gebieden, stelt The Jerusalem Post.

IDF-bronnen melden dat er tussen de 700 en 1500 mensen worden verwacht. De afsluitingen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat deze bijeenkomsten veilig kunnen plaatsvinden zónder daarbij het werk van de militaire troepen te belemmeren.

De afgesloten gebieden, langs de grens met de Gazastrook, strekken zich uit van de Erez-overgang tot Yad Mordechai, de Shaar Hanegev-junctie, de Netivot-junctie en tot Nahal Oz. Ook bepaalde landbouwgebieden in de buurt van Netivot zijn afgesloten, variërend van de begraafplaats tot aan Route 234 en het veiligheidshek.

Luchtmachtbasis Nevatim

In april lanceerde Iran honderden luchtdreigingen tegen Israël, waarbij de luchtmachtbasis Nevatim in het zuiden één van de belangrijkste doelwitten was. Deze dreiging maakt deel uit van een bredere escalatie in de regio, waarin Iran ook militaire bases in het zuiden specifiek heeft bedreigd.

De spanningen zijn verder opgelopen door een langdurige escalatie tussen Israël en de door Iran gesteunde Libanese terreurorganisatie Hezbollah, wat leidde tot de dood van 12 Druzen-Israëli’s in Majdal Shams en de daaropvolgende vergeldingsmoord op Hezbollah-leider Fuad Shukr.

De recente dood van Ismail Haniyeh, de leider van terreurorganisatie Hamas, in Teheran heeft de dreiging van vergelding door Iran en Hezbollah verder aangewakkerd.