Buitenland

Iraanse vicepresident treedt af na teleurstelling over kabinet

12-08-2024 12:14

President van Iran, Masoud Pezeshkian. Foto @Morteza Fakhri Nezhad/IRIB via AP

De Iraanse vicepresident Mohammad Javad Zarif heeft zijn functie al kort na zijn aantreden neergelegd. Hij suggereert dat de samenstelling van de nieuwe regering hierbij een rol speelt.

 

Redactie, TPO, 12 augustus 2024 – Zarif uit zijn teleurstelling over het feit dat er onvoldoende vrouwen, jongeren en leden van etnische minderheidsgroepen in de nieuwe regering zijn opgenomen, meldt het ANP.

Zijn vertrek betekent een nieuwe uitdaging voor de relatief gematigde president Masoud Pezeshkian, die nog geen twee weken in functie is. Zarif, die eerder als minister van Buitenlandse Zaken een sleutelrol speelde in de internationale onderhandelingen over Iran’s nucleaire programma, was een belangrijke steunpilaar voor Pezeshkian.

Onlangs uitte hij ook nog kritiek op de Iraanse regering door te stellen:

“Iraniërs zijn een regering beu die meer pro-Palestijns probeert te zijn dan de Palestijnen zelf.”

 

Kritiek van hervormingsgezinde groepen

Pezeshkian, die vorige maand aantrad als president, presenteerde zondag zijn kabinet. De samenstelling leidt tot kritiek van hervormingsgezinde groepen. Zarif benadrukt dat zijn vertrek niet een gevolg was van onvrede met Pezeshkian persoonlijk, maar twijfels over de effectiviteit van zijn rol als vicepresident.

Dit is niet de eerste crisis voor Pezeshkian, die eerder al te maken kreeg met onrust na de dood van de leider van terreurgroep Hamas in Teheran, Ismail Haniyeh.