ThePostOnline

3 tips bij het laten plaatsen van een overkapping

13-08-2024 14:14

Nog even en dan is het zover! De eerste zonnestralen beginnen langzaam door te komen, maar de echte zomer moet natuurlijk nog beginnen. Omdat de zomers steeds warmer worden in Nederland en overigens de vakanties naar het buitenland steeds duurder, zien we dat een steeds grotere groep mensen de keuze maakt om te investeren in hun eigen tuin, zodat ze daar heerlijk kunnen genieten. Van het aanleggen tot een mooie groene grasmat tot aan het laten plaatsen van een overkapping.

Nu is het aanleggen van een grasmat en het planten van wat leuke bloemen en planten vaak het probleem niet. Waar vaak de uitdagingin zit, is het (laten) plaatsen van een overkapping. Omdat er zo ontzettend veelmogelijkheden zijn, hebben wij 3 handige tips, die je kunnen helpen bij niet alleen het kiezen van een geschikt type overkapping, maar ook waar je allemaal rekening mee moet houden.

Verschillende soorten overkappingen

Voor wie zich vast een beetje heeft verdiept in een overkapping, weet natuurlijk dat er ontzettend veel keuze is. Zo kun je in de bouwmarkt een DIY pakket kopen, waarmee je in een middag een pergola hebt staan. Kies je voor het wat meer serieuze werk, dan ontkom je er bijna niet aan om een timmerman in te schakelen die een op maat gemaakte overkapping voor je maakt. Om je een idee te geven wat de verschillen zijn, hebben we deze beide hieronder verder voor je uitgewerkt.

Veranda

De veranda is als het ware een uitbreiding van je huis. Dit is dan ook absoluut niet te vergelijken met een DIY overkapping die je bij een bouwmarkt of online koopt. Deze overkappingen zijn vaak volledig op maat gemaakt en ook van alle gemakken voorzien. Deze overkapping kan vaak worden dichtgemaakt met een schuifwand van glas, zodat je er ook tijdens de wintermaanden heerlijk kunt zitten.

Pergola

Een pergola is eigenlijk niet veel meer dan een vrijstaande constructie, maar dan zonder een gesloten dak. Deze ‘overkapping’ is vaak voorzien van een soort doek, die je gemakkelijk open en dicht kunt doen. Dus mocht het net even wat te warm worden, dan kun je gemakkelijk zelf schaduw creëren. Dit type overkapping is vooral ideaal voor mensen meteen wat beperkter budget of voor mensen die naast een ‘echte’ overkapping op een andere plek in de tuin een gezellige zithoek willen creëren.

Voor welk type overkapping ga je?

Nu je het verschil weet tussen een veranda en een pergola, is het tijd om een keuze temaken. Kies je voor een veranda, dan is het aannemelijk dat je deze volledig op maat laat maken. Zo heb je alle vrijheid om te bepalen hoe groot deze moet worden, maar ook of je eventueel ook een deel opbergruimte wilt, bijvoorbeeld voor de fietsen, tuinkussens of tuingereedschap. Dit type overkapping kan in prijs variëren van enkele duizenden tot wel tienduizenden euro’s. Het is maar net hoe gek je het zelf maakt. Kies je voor een pergola, dan ben je vaak voor een paar honderd euro wel klaar.

Verwarming

Hoe lekker is het om niet alleen tijdens de warme zomermaanden overdag de schaduw op te kunnen zoeken, maar ook ‘s avonds een uurtje langer te kunnen blijven zitten onder je overkapping? Om dit te kunnen, is het belangrijk om na te denken over een verwarming. Nu kun je ervoor kiezen om een houtkachel te laten plaatsen, maar heel milieuvriendelijk is dit vanuit de uitstoot van fijnstof natuurlijk niet. Een petroleumkachel van www.petroleumkachel.nl is dan een veel beter alternatief.

Deze kachels zijn niet alleen een stuk duurzamer, maar ook gemakkelijk te verplaatsen. Je hoeft een petroleumkachelnamelijk niet aan te sluiten op een rookkanaal of het elektriciteitsnet. Zo kun je dus niet alleen je overkapping verwarmen, maar de kachel ook voor andere dingen gebruiken zoals bijvoorbeeld kamperen, het verwarmen van je hobbyruimte of bij verwarmen van de woonkamer tijdens koude winterdagen. Hoe handig is dat?

De wanden

Een pergola is aan alle kanten open. Het is dan vaak ook niet de bedoeling om deze af te sluiten. Anders is dit bij een overkapping. Vaak zijn er standaard één of twee wanden dicht, maar hoe doe je het met de rest? Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer je ervoor kiest een kachel te laten plaatsen, het wel fijn is dat de warmte ook blijft hangen. Omdat je natuurlijk niet wilt dat het een afgesloten ruimte wordt, is het aan te raden om te kiezen voor schuifwanden.

Dit kan in de vorm van glas, maar ook door bijvoorbeeld een mooi doek. Het voordeel is dan dat je overdag de boel open kunt doen, zodat het er lekker onderdoor kan waaien en je ‘s avonds alles dicht kunt doen, zodat je kunt genieten van de ondergaande zon, maar het niet koud krijgt.

Extra tips: Neem rustig de tijd

De keuze voor welke overkapping je uiteindelijk gaat, is er niet één die je te snel moetmaken. Vooral niet als het gaat om een op maat gemaakte overkapping. Het is dus ook helemaal niet vreemd om twee of drie bedrijven langs te laten komen, die samen met jou gaan kijken wat er allemaal mogelijk is en ook met welke kosten je rekening moet houden.

Je zult namelijk zien, dat wanneer je dit doet, je bij ieder idee of ontwerp tot nieuwe inzichten komt, waardoor je uiteindelijk een overkapping krijgt, die echt aan alle wensen en eisen voldoet. Uiteraard is dit deels afhankelijk van je budget, maar daar valt vaak nog wel een mouw aan te passen.