Binnenland

Grunberg stopt als columnist bij Humo vanwege omstreden column Brusselmans over Joden

13-08-2024 18:11

Arnon Grunberg
Arnon Grunberg

Na 25 jaar beëindigt schrijver Arnon Grunberg zijn werk als columnist voor het Belgische tijdschrift Humo. Deze beslissing volgt nadat het blad een omstreden column van collega Herman Brusselmans had gepubliceerd. Grunberg kondigt zijn vertrek aan in een open ontslagbrief, die hij dinsdag publiceerde in de krant De Standaard.

 

Redactie, TPO, 13 augustus 2024 – In zijn ontslagbrief benadrukt Grunberg dat hij een groot voorstander is van de vrijheid van meningsuiting, maar dat er voor hem grenzen zijn:

“Ik verdedig het recht van neonazi’s om te demonstreren, maar dat betekent niet dat ik mee hoef te lopen in de demonstratie. Jullie kunnen revisionisme in jullie blad verwelkomen, maar ik wil niet naast een revisionist publiceren.”

De aanleiding voor Grunbergs vertrek was een column van Brusselmans, waarin deze het lijden van de bevolking in de Gazastrook beschreef. Brusselmans uitte zijn woede over de situatie in zulke scherpe bewoordingen dat hij stelde “iedere Jood die hij tegenkomt een puntig mes door de keel te willen rammen.”

 

‘Kwestie van keeping up appearances’

Deze uitspraak veroorzaakte veel ophef. De European Jewish Association reageerde fel en kondigde een rechtszaak aan tegen Humo vanwege de column.

Hoewel Humo aanvankelijk achter de publicatie stond, haalde het blad de tekst eind vorige week offline, met de verklaring dat het nooit de bedoeling was geweest om de Joodse gemeenschap te kwetsen.

Grunberg uit echter kritiek op deze actie, die hij bestempelde als “een kwestie van keeping up appearances”.

 

‘Humo biedt ruimte voor uiteenlopende meningen’

Adjunct-hoofdredacteur Matthias Vanderaspoilden van Humo reageert op het vertrek van Grunberg door te zeggen dat Humo altijd ruimte biedt voor uiteenlopende meningen, inclusief die van Brusselmans en Grunberg.

Vanderaspoilden geeft aan dat hij liever het debat over de kwestie had gevoerd in plaats van Grunbergs vertrek via een ingezonden stuk te vernemen. Hij bedankte Grunberg voor de 25 jaar samenwerking.