Binnenland

Recordaantal Nederlandse reizigers met knokkelkoorts

13-08-2024 09:50

Mug
Shutterstock.

In de eerste zeven maanden van 2024 liep een recordaantal Nederlanders knokkelkoorts op tijdens hun verblijf in het buitenland. Dit jaar zijn er al 112 meldingen van besmettingen door de steek van een met het denguevirus besmette mug. Ter vergelijking: in heel 2023 waren er 113 meldingen.

 

Redactie, TPO, 13 augustus 2024 – Er wordt verwacht dat het aantal gevallen dit jaar voor het eerst boven de tweehonderd zal uitkomen, meldt alarmcentrale Eurocross. Volgens Eurocross, dat Nederlanders in het buitenland helpt bij ziekte, lopen de meeste Nederlanders knokkelkoorts op in landen als Indonesië, Thailand en Curaçao, waar besmette muggen veel voorkomen.

Symptomen

De ziekte veroorzaakt ernstige symptomen zoals hoge koorts, hevige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en misselijkheid. In ongeveer 5 procent van de gevallen kan dengue een levensbedreigende vorm aannemen, vooral bij mensen die eerder besmet zijn geweest of behoren tot risicogroepen zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.

Stijging baart zorgen

De sterke stijging van het aantal gevallen baart Eurocross zorgen, al is er volgens de organisatie geen directe verklaring voor. Mogelijk dragen de opmars van de tijgermug in Europa en het toenemende aantal reizigers naar risicogebieden bij aan de toename van besmettingen.

Hoewel Eurocross geen meldingen krijgt van in Nederland opgelopen gevallen, waarschuwen ze dat de tijgermug ook in Nederland voorkomt en in de toekomst mogelijk tot meer denguegevallen kan leiden. Een woordvoerder van het RIVM meldt dat nog niemand knokkelkoorts heeft opgelopen in Nederland. In andere Europese landen als Italië en Frankrijk is dit wel het geval.

De alarmcentrale adviseert reizigers preventieve maatregelen te nemen, zoals vaccinaties, het gebruik van een klamboe en insmeren met DEET. Samen met het LUMC gaat Eurocross onderzoek doen om het ziekteverloop van knokkelkoorts beter te begrijpen.