Achtergrond

Wees op je hoede voor cybercrime tijdens de Olympische Spelen in Parijs

13-08-2024 15:39

De zomer van 2024 is een geschenk uit de hemel voor sportfans over de hele wereld. Het begon met het spannende EK, waarbij het Nederlands Elftal uiteindelijk net onderdeed voor de Engelsen, en nu mogen we weer aanschuiven voor de Olympische Spelen. Hoewel het kijken van deze evenementen heel leuk is, brengt het in sommige gevallen wel gevaren met zich mee.

Zo wordt er vanuit een dochterbedrijf van Google gewaarschuwd voor “destructieve cyberaanvallen” tijdens de Olympische Spelen. In die waarschuwing gaat het voornamelijk over grote aanvallen, gericht op gevoelige data en grote bedrijven. Maar ook de gewone burger kan gevaar lopen bij zo’n aanval.

Bij een datalek kunnen je persoonlijke gegevens bijvoorbeeld gestolen en doorverkocht worden. Maar grote sportevenementen bieden online criminelen ook de kans om malware, valse streamingsites en phishinglinks te verspreiden. Zeker als je de Olympische Spelen wilt bekijken via een streamingsite kun je veel gevaar lopen. Maar maak je geen zorgen: we hebben hier de beste tips over hoe jij op een veilige manier kan genieten van de Olympische Spelen.

Gebruik een VPN op openbare wifinetwerken

Wanneer je de Olympische Spelen wilt volgen tijdens je vakantie, is het gebruik van een VPN essentieel. Als je in het zonnetje op het terras in het buitenland zit, wil je namelijk ook nog weleens een wedstrijdje kijken. Je maakt verbinding met het gratis wifinetwerk van het café, maar pas op – zonder VPN loop je dan een groot risico.

Maar wat is een VPN precies en hoe beveiligt het je data? Een virtueel particulier netwerk (VPN) zorgt ervoor dat jouw internetverbinding versleuteld wordt en je locatie beschermd blijft. Hierdoor kunnen hackers en andere kwaadwillenden jouw persoonlijke gegevens niet zomaar onderscheppen.

Ze kunnen eenvoudig je gegevens onderscheppen, zoals je wachtwoorden, creditcardinformatie en andere persoonlijke data. Met een VPN ben je echter onzichtbaar voor deze criminelen. De VPN versleutelt jouw internetverkeer, waardoor het voor hackers (zo goed als) onmogelijk wordt om jouw gegevens te stelen.

Wees op je hoede voor neppe livestreams

Als het gaat om grote sportevenementen (zoals het EK en de Olympische Spelen) vergeten mensen vaak om rekening te houden met hun online veiligheid. Ze willen graag naar wedstrijden kijken en klikken daarom al snel op allerlei malafide livestreams. Cybercriminelen weten dit, en maken er handig gebruik van. Ze zetten valse websites op die livestreams van de Olympische Spelen beloven, maar installeren hier in werkelijkheid virussen en malware op.

Het is belangrijk om altijd de betrouwbaarheid van een livestream te controleren voordat je erop klikt. Kijk naar signalen, zoals een beveiligde https-verbinding, en lees reviews van andere gebruikers. Zijn die er niet of twijfel je aan de betrouwbaarheid? Vermijd de website dan en zoek naar een alternatief.

Cybercriminelen gebruiken deze valse livestreams om schadelijke software op je apparaat te installeren. Deze malware kan alles doen, van het stelen van je persoonlijke gegevens tot het gijzelen van je bestanden voor losgeld. Een goede VPN kan in dit geval een extra laag beveiliging bieden door jouw internetverkeer te versleutelen en je te beschermen tegen verdachte websites.

Kijk uit voor phishinglinks

Phishing is een veelvoorkomende tactiek van cybercriminelen, vooral tijdens grote evenementen zoals de Olympische Spelen. Een phishinglink is een valse link die er legitiem uitziet. Voorbeelden hiervan zijn valse betaalverzoekjes, valse e-mails van banken en worden zelfs overheidspagina’s vervalst. Tijdens de Olympische Spelen zou het dus ook kunnen dat je e-mails ontvangt van bedrijven die verbonden zijn aan het evenement.

Wat typerend is voor zulke e-mails, is dat je een bericht ontvangt waarin staat dat je gratis tickets hebt gewonnen voor een Olympische wedstrijd. Deze e-mails zijn vaak precies hetzelfde opgesteld als de echte e-mails. Maar zodra je op de link klikt, wordt je gevraagd om persoonlijke en financiële gegevens in te vullen. Cybercriminelen gaan hiermee vervolgens mee aan de haal om je bankrekening te plunderen.

Wees daarom altijd kritisch als je gratis aanbiedingen of geld ontvangt. Controleer de afzender van elke e-mail en klik nooit zomaar op links. Om jezelf nog verder te beschermen, moet je altijd de URL van de website controleren voordat je ergens inlogt. Via de website https://www.checkjelinkje.nl/ kun je kijken of een link legitiem is.

Gebruik bovendien altijd een VPN om je internetverbinding te beveiligen en jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen cybercriminelen. Op deze manier kun je op je gemak van je sportzomer genieten, zonder zorgen over je online veiligheid.