Buitenland

Loshangende elektriciteitskabel mogelijk oorzaak van ernstige natuurbrand Griekenland

15-08-2024 18:04

Bosbrand, Rhodos, Griekenland
Een brandweerman blust een bosbrand op het Griekse eiland Rhodos. Foto @Nicolas Nanev/AP

De Griekse autoriteiten onderzoeken of een loshangende elektriciteitskabel verantwoordelijk is voor de ernstigste natuurbrand van dit jaar. De brand, die maandag uitbrak bij Varnavas, heeft een gebied verwoest dat vergelijkbaar is met de omvang van Parijs.

 

Redactie, TPO, 15 augustus 2024 – Onderzoekers hebben gesprekken gevoerd met lokale bewoners, waaronder een 76-jarige man die melding maakte van een provisorisch vastgemaakte kabel, wat wordt beschouwd als een mogelijke oorzaak van de brand.

Brandstichting blijft echter ook een optie in het onderzoek, meldt het ANP.

 

Kortsluiting, brandstichting en natuurlijke fenomenen

Griekenland wordt jaarlijks geconfronteerd met ernstige natuurbranden, vorig jaar werden duizenden meldingen geregistreerd. Kortsluiting, brandstichting en natuurlijke fenomenen worden vaak genoemd als oorzaken.

Het risico op verwoestende branden neemt toe door de steeds heetere en drogere zomers als gevolg van klimaatverandering. Griekenland heeft recent de warmste winter sinds het bijhouden van gegevens beleefd.

De onderzoekers blijven alle mogelijke scenario’s onderzoeken om de exacte oorzaak van de brand te achterhalen en toekomstige incidenten te voorkomen.