Binnenland

Rechtbank vindt first in, first out bij nareisaanvraag acceptabel

16-08-2024 13:01

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

De rechtbank in Den Haag keurde vrijdag het besluit van de minister om nareisaanvragen te behandelen op basis van het first in, first out-principe goed.

 

Redactie, TPO, 16 augustus 2024 – Dit principe, waarbij aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, biedt volgens de rechtbank meer rechtszekerheid en gelijkheid voor de aanvragers, aldus de rechtbank.

Achterstanden

Asielgerechtigden die hun partner, kinderen of andere familieleden willen laten herenigen, kampen met aanzienlijke vertragingen door oplopende achterstanden in de behandeling van nareisaanvragen.

Besluiten over deze nareisaanvragen worden al langer niet behandeld binnen de termijn die daarvoor staat, waardoor forse achterstanden zijn ontstaan. Dat leidt weer tot procedures bij rechtbanken, die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) termijnen opleggen waarbinnen alsnog een beslissing moet worden genomen, schrijft de rechtbank.

Wanneer deze termijnen worden overschreden, moet de minister dwangsommen betalen.

Tijdelijke oplossing en structuur

Die beslistermijnen zijn volgens de rechtbank Den Haag niet meer realistisch “en leiden niet tot een wijziging van de behandeling van de aanvragen, ook al lopen de dwangsommen op”. Daarom is het first in, first out-principe aanvaardbaar, concludeert de rechtbank.

Hoewel het first in, first out-principe nu aanvaardbaar is, benadrukt de rechtbank dat dit slechts een tijdelijke maatregel is. Er is behoefte aan een structurele oplossing om de problemen op de lange termijn aan te pakken.