Achtergrond

Vredesbesprekingen in Doha hervat zonder Hamas

16-08-2024 15:04

Palestijnse burgers/Hamas terroristen vervoeren de gegijzelde Israëlische Adina Moshe van haar huis in Kibboets Nir Oz naar de Gazastrook op 7 oktober 2023. Moshe was een van de gijzelaars die tijdens een deal op 24 november vrij kwam. Foto @AP

In Doha, de hoofdstad van Qatar, zijn vrijdag de vredesbesprekingen hervat om het conflict in Gaza te beëindigen en gijzelaars vrij te laten. De Amerikaanse CIA-directeur William J. Burns en Brett McGurk, coördinator van het Witte Huis voor het Midden-Oosten, sloten zich aan bij Israëlische functionarissen en bemiddelaars uit Egypte en Qatar. De gesprekken, die donderdag zijn begonnen, gaan door zonder de aanwezigheid van terreurorganisatie Hamas.

 

Redactie, TPO, 16 augustus 2024 – De dodelijke aanslag in Teheran eind juli op Ismail Haniyeh, tot dat moment hoofdonderhandelaar voor Hamas, heeft geleid tot verhoogde spanningen in de regio, met Iran en Hezbollah die dreigen met vergelding. Er zijn echter aanwijzingen dat Hezbollah zijn acties uitstelt, zolang de vredesbesprekingen in Qatar voortduren.

Israël heeft overigens publiekelijk zijn rol in Haniyeh’s dood noch bevestigd of ontkend, maar erkent privé tegenover Amerikaanse functionarissen zijn verantwoordelijkheid, meldt The Washington Post.

Hamas

Hamas heeft laten weten dat zij weer aan de gesprekken zullen deelnemen als Israël toezeggingen doet op hun laatste voorstel van afgelopen mei, dati door de Amerikaanse president Joe Biden werd gepresenteerd en internationale steun kreeg.

De terreurorganisatie verzet zich vooral tegen Israëls eis om een blijvende militaire aanwezigheid in twee strategische gebieden van Gaza te behouden na een eventueel staakt-het-vuren, voorwaarden die pas recentelijk openbaar zijn gemaakt.

“We hebben de bemiddelaars laten weten dat elke bijeenkomst gebaseerd moet zijn op het bespreken van implementatiemechanismen en het vaststellen van deadlines, in plaats van het onderhandelen over iets nieuws. Anders ziet Hamas geen reden om deel te nemen”, aldus Hamdan, llid van het Politiek Bureau van Hamas, dinsdag in een interview met Associated Press.

Cruciale deal ter voorkoming regionale oorlog

Qatarese diplomaten hebben de VS verzekerd dat zij zullen werken aan een vertegenwoordiging van Hamas bij de besprekingen. Amerikaanse woordvoerders benadrukken dat er nog veel werk te verrichten is, maar dat de gesprekken in een “veelbelovende start” zijn.

Tijdens de besprekingen proberen Amerikaanse, Qatarese en Egyptische functionarissen, onder leiding van Mossad-chef David Barnea, een gefaseerde deal uit te werken om het conflict in Gaza, dat al tien maanden duurt, te beëindigen. Deze deal wordt gezien als cruciaal om een grotere regionale oorlog te voorkomen.

De spanningen zijn verder opgelopen door de recente dodelijke aanslagen op Fuad Shukr, commandant van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, en Hamas-politiek leider Ismail Haniyeh, beide toegeschreven aan Israël. Het land heeft overigens alleen de aanslag op Shukr bevestigd.

Ondanks de spanningen besloot men om de besprekingen in Doha te hervatten, met constructieve vooruitgang volgens anonieme Amerikaanse functionarissen.

Gijzelaars

Een mogelijke wapenstilstand zou de weg vrijmaken voor de vrijlating van de naar verluidt nog 115 in leven zijnde gijzelaars en het toestaan van humanitaire hulp aan Gaza. Het Israëlische onderhandelingsteam heeft de uitnodiging aangenomen om in Doha te blijven voor verdere besprekingen.

Ondanks de vooruitgang blijven er nog steeds veel obstakels. John Kirby, de Amerikaanse nationale veiligheidsspreker, benadrukt dat de onderhandelaars zich nu richten op de uitvoering van de overeenkomst, waarbij enkele verschillen al zijn verkleind.

De aanval van Israël begon na de aanslag van Hamas-militanten op 7 oktober, waarbij ongeveer 1.200 mensen op barbaarse wijze werden gedood en verminkt, en 250 anderen als gijzelaars werden genomen. Families van de vermiste Israëli’s blijven onvermoeibaar campagne voeren voor hun vrijlating.

Aviva Siegel, een voormalige gijzelaar, spreekt haar zorgen uit over de onzekerheid rondom de onderhandelingen en de mogelijke gevolgen van mislukking. Toch blijft ze, ondanks haar angst, hoop houden op de terugkeer van haar man, Keith. Hij zou mogelijk op de “humanitaire” vrijlatingslijst staan.

 

‘Beide partijen moeten compromissen sluiten’

Israël en Hamas beschuldigen elkaar van de vertraging in het bereiken van een overeenkomst. De belangrijkste resterende kwesties, zoals de vrijlating van gijzelaars en gevangenen, worden echter niet gezien als onoverkomelijke obstakels.

Israël staat erop dat hun troepen aanwezig blijven in de Filadelfi Corridor, een bufferzone tussen Gaza en Egypte, wat een punt van controverse is. Beide partijen moeten compromissen sluiten om tot een oplossing te komen, aldus Kirby.

Lees ook: Hamas functionaris Osama Hamdan: ‘Een staakt-het-vuren is één ding, en overgave is iets anders’