Buitenland

Meeste bosbranden in Turkije onder controle

17-08-2024 15:37

Bosbrand
Shutterstock.

In het westen van Turkije hebben brandweerlieden bijna zeventig bosbranden onder controle weten te krijgen. De branden zijn vaak het gevolg van ongelukken of opzettelijke brandstichting, zoals in de provincie Izmir, waar een grote brand ontstond door een picknickvuur.

 

Redactie, TPO, 17 augustus 2024 – Minister van Landbouw en Bosbouw Ibrahim Yumaklı meldde aan de pers dat er nog zes branden actief zijn die nog niet onder controle zijn. Hij benadrukte dat het risico op nieuwe branden tot zeker half september hoog blijft en riep op tot grote voorzichtigheid met vuur.

 

Maatregelen en evacuaties

De branden zijn ontstaan in bergen circa 250 kilometer ten oosten van Istanbul en aan de noordrand van de stad Izmir. De afgelopen week waren er meer dan 130 bosbranden in Turkije op plaatsen waar landbouw wordt bedreven of in bossen.

Turkse media berichten dat er tot nu toe zes arrestaties zijn verricht in verband met de branden. Minister Yumaklı verzekerde dat er geen directe dreiging is voor de stad Izmir, hoewel bijna 4000 mensen uit voorzorg zijn geëvacueerd.

De brandbestrijders krijgen hulp van blusvliegtuigen. De bergachtige gebieden waar de branden woeden, maken het echter moeilijk voor brandweerlieden om alle gebieden te bereiken.

Geen problemen voor toeristen

Reisorganisaties zoals TUI en Corendon hebben geen meldingen ontvangen van Nederlandse toeristen die door de branden in de problemen zijn gekomen. “Het laatste nieuws is dat de bosbranden aan de noordkant van Izmir zijn en niet in de omgeving van de hotels die wij aanbieden”, laat een woordvoerder van Corendon weten. “Uiteraard monitoren wij de situatie.”

De bosbranden bevinden zich voornamelijk aan de noordkant van Izmir, ver weg van de toeristenhotels die aan de zuidkant van de stad liggen.

Ook bij de ANWB zijn er vooralsnog geen hulpverzoeken binnengekomen van Nederlanders in Turkije, meldt een woordvoerder. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving tot dusver ook geen hulpverzoeken “maar blijft de situatie monitoren”, aldus een woordvoerder.