Buitenland

Oekraïense luchtmacht vernietigt strategische brug in Koersk

17-08-2024 09:25

Dmytro Larin/Shutterstock

De Oekraïense luchtmacht heeft een strategische brug in de Russische regio Koersk opgeblazen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat de aanval is uitgevoerd met westerse raketten.

 

Redactie, TPO, 17 augustus 2024 – Mykola Olesjtsjoek, de commandant van de Oekraïense luchtmacht, bevestigt die via zijn Telegram-kanaal. De gouverneur van Koersk, Aleksej Smirnov, had eerder vrijdag al aangegeven dat de brug over de rivier de Sejm was vernietigd, meldt het ANP.

Volgens het Russische onderzoeksplatform Istories, dat zichzelf profileert als een van de weinige onafhankelijke Russische media, was de brug van groot strategisch belang voor Rusland. Het Russische nieuwskanaal Mash meldt dat Oekraïense piloten de brug meerdere keren met raketten hebben bestookt.

De BBC voegt toe dat de brug cruciaal was voor de bevoorrading van Russische troepen en voor de evacuatie van ongeveer 20.000 burgers.

‘HIMARS-raketten uit de VS’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de brug volledig is verwoest. Een woordvoerster van het ministerie zegt dat de regio Koersk voor het eerst is aangevallen met raketlanceerinstallaties die in het Westen zijn geproduceerd.

Ze suggereert dat het vermoedelijk gaat om HIMARS-raketten uit de Verenigde Staten. Ook zouden bij de aanval vrijwilligers zijn omgekomen die bezig waren met het evacueren van burgers.

 

Significante escalatie van het conflict

Olesjtsjoek, de commandant van de Oekraïense luchtmacht, noemde de aanval op Telegram een precisieaanval gericht tegen vijandelijke bolwerken in de regio Koersk. Het Oekraïense leger is vorige week de grens overgestoken en voert sindsdien offensieve operaties uit in het Russische gebied.

Als gevolg hiervan zijn al zo’n 120.000 mensen uit de regio op de vlucht geslagen.

Oekraïne zegt dat het inmiddels 35 kilometer diep in de regio Koersk is doorgedrongen. De aanval op de brug en de voortgang van de Oekraïense troepen in de regio markeren een significante escalatie van het conflict, met potentiële gevolgen voor de verdere ontwikkelingen aan het front.