Politiek

Kabinet moet wetsvoorstel over mest aanpassen

19-08-2024 13:43

Illustratiefoto @Pixabay

De Raad van State heeft het kabinet aangeraden om het wetsvoorstel ter beperking van watervervuiling door mest aan te passen. Volgens de Raad voldoen de huidige maatregelen mogelijk niet aan de Europese regelgeving die vanaf 2025 van kracht wordt.

 

Redactie, TPO, 19 augustus 2024 – Nederland moet volgend jaar voldoen aan strengere normen voor stikstof- en fosfaatuitstoot. Ons land heeft een maximum van 440 miljoen kilogram stikstof en 135 miljoen kilogram fosfaat per jaar, aldus het ANP.

Het wetsvoorstel bevat verschillende maatregelen om deze normen te halen. Boeren verliezen vanaf 2025 een deel van hun rechten op dierhoudingen bij overdracht van rechten. De rechten voor varkens en pluimvee worden met 30 procent verminderd, terwijl de afroming van fosfaatrechten voor melkvee ook stijgt naar 30 procent.

Europese eisen

De Raad van State betwijfelt echter of deze maatregelen voldoende zijn om te voldoen aan de Europese eisen. De Raad vraagt het kabinet om aan te geven welke aanvullende maatregelen nodig zijn, of dat bestaande maatregelen moeten worden versterkt. Indien noodzakelijk, moeten nieuwe maatregelen worden overwogen om de doelen te bereiken.