Buitenland

Azerbeidzjan wil lid worden van BRICS

20-08-2024 17:14

Links op de foto president Ilham Aliyev van Azerbeidzjan, tijdens een recente ontmoeting met Olaf Scholz, de bondskanselier van Duitsland. Foto: Bloomberg.

Azerbeidzjan heeft officieel een verzoek ingediend om toe te treden tot BRICS, een groep van opkomende markten geleid door China en Rusland. BRICS, oorspronkelijk bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, breidde zich dit jaar al uit met Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië en Egypte.

 

Redactie, TPO, 20 augustus 2024 – Steeds meer landen zien BRICS als een waardevol alternatief voor door het Westen gedomineerde instituten zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, meldt Bloomberg. De aantrekkingskracht van BRICS ligt in de mogelijkheid om toegang te krijgen tot financiering en in de politieke onafhankelijkheid die het biedt ten opzichte van de invloed van de Verenigde Staten.

Ook interesse vanuit Zuidoost-Azië

In Zuidoost-Azië hebben landen zoals Thailand en Maleisië recentelijk hun interesse in BRICS kenbaar gemaakt. Maleisië ziet BRICS als een belangrijk samenwerkingsplatform tussen landen uit het mondiale Zuiden, terwijl Thailand benadrukt dat het lidmaatschap kan bijdragen aan economische stabiliteit in een tijd waarin de spanningen tussen de VS en China toenemen.

Groeiende frustratie

De uitbreiding van BRICS en de toenemende belangstelling van landen uit Azië en Afrika tonen de groeiende frustratie met de bestaande internationale orde. Landen willen hun economische en politieke positie versterken door zich te verenigen in alternatieve blokken. Voor China en Rusland is de uitbreiding van BRICS een succes in hun strategie om de invloed van de VS te beperken, vooral te midden van de spanningen rondom Oekraïne en Taiwan.

BRICS blijft zich ontwikkelen als een krachtig economisch en politiek blok, en de recente aanvragen om lid te worden onderstrepen de verschuiving in de mondiale machtsverhoudingen.