Buitenland

Noord-Koreaanse militair steekt zwaarbewaakte grens met Zuid-Korea over

20-08-2024 09:18

Foto: Samsul Said/Bloomberg.

Een Noord-Koreaanse militair heeft dinsdagochtend de zwaar bewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea overgestoken. Het is voor zover bekend de tweede oversteek in een maand tijd.

 

Redactie, TPO, 20 augustus 2024 – Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap laat weten dat de overloper een militair uniform droeg en werd opgemerkt aan het oostelijke front van de gedemilitariseerde zone (DMZ). Hij is vervolgens overgedragen aan de Zuid-Koreaanse autoriteiten, aldus het ANP.

Uiterst gevaarlijk

De DMZ, een bufferzone tussen de twee Korea’s, is berucht vanwege de vele landmijnen en het risico van beschietingen door Noord-Koreaanse soldaten. Oversteken via deze route is zeldzaam en uiterst gevaarlijk. Ondanks deze risico’s blijven Noord-Koreanen proberen te vluchten naar Zuid-Korea, meestal via China.

Sinds de jaren vijftig, na de splitsing van het Koreaanse schiereiland, zijn tienduizenden Noord-Koreanen hun land ontvlucht. De meeste overlopers kozen voor de route via China, gezien de gevaren die de DMZ met zich meebrengt. In de eerste helft van 2023 registreerde Zuid-Korea 105 overlopers. Dit aantal ligt lager dan het totaal van 196 overlopers in 2022, maar vertoont een stijgende trend na de versoepeling van de coronamaatregelen aan de Noord-Koreaanse kant van de grens.

Zorgvuldig onderzocht

Het Zuid-Koreaanse leger benadrukt dat de overloper zorgvuldig wordt onderzocht door de autoriteiten. Het blijft onduidelijk wat de motieven zijn van de overlopers en in hoeverre de recente versoepelingen van grensmaatregelen een rol spelen in de stijging van het aantal vluchtelingen.

Lees ook: Noord-Korea plant hervatting van internationaal toerisme in december