Buitenland

Oekraïne wil kerk met Russische banden wettelijk verbieden

20-08-2024 12:59

Een lid van de Orthodoxe Kerk van het Moskou Patriarchaat in Kiev. Foto: Bloomberg.

Het Oekraïense parlement heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt om religieuze organisaties te verbieden die banden met Rusland hebben. Deze wet, die specifiek gericht is op de Oekraïens-Orthodoxe Kerk, is een nieuwe stap in de poging van Oekraïne om Russische invloed in het land te beperken.

 

Redactie, TPO, 20 augustus 2024 – De wet geeft de kerk negen maanden de tijd om alle banden met het patriarchaat in Moskou te verbreken. Als dat niet gebeurt, kan de kerk verboden worden via een rechterlijke beslissing, meldt Bloomberg.

De wet is aangenomen met steun van 265 van de 450 parlementsleden. President Volodymyr Zelensky moet de wet nog ondertekenen voordat deze in werking treedt.

Banden met Moskou gevoelig punt

Het parlement en de Oekraïense regering beschouwen de kerk als een potentiële bron van Russische invloed en steun voor de Kremlin-agenda. De kerk ontkent deze beschuldigingen. De discussie over de Oekraïens-Orthodoxe Kerk en haar banden met Moskou is al langere tijd een gevoelig punt in Oekraïne, vooral sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 en het uitbreken van de oorlog in 2022.​