Buitenland

Topman Morgan Stanley vermist na jachtongeval bij Sicilië

20-08-2024 11:35

Jonathan Bloomer. Foto: Andy Shaw/Bloomberg.

Jonathan Bloomer, voorzitter van Morgan Stanley International, is een van de zes personen die nog vermist worden na het zinken van een luxe jacht voor de kust van Sicilië. Het jacht, de Bayesian, raakte in de vroege ochtend van maandag 19 augustus in problemen door een tornado en zonk vervolgens nabij Porticello.

 

Redactie, TPO, 20 augustus 2024 – Onder de vermisten zijn ook de Britse techondernemer Mike Lynch en zijn 18-jarige dochter Hannah, meldt Bloomberg.

Het jacht -met 56 meter lengte een van de grootste zeiljachten ter wereld- vervoerde 22 mensen, waaronder 12 passagiers en 10 bemanningsleden. Lynch, oprichter van Autonomy Corp, vierde aan boord zijn recente vrijspraak in een fraudezaak in de Verenigde Staten. Zijn juridische en financiële adviseurs, waaronder Bloomer, waren ook aan boord.

Nederlands bemanningslid

De Italiaanse kustwacht wist 15 personen te redden, waaronder de vrouw van Lynch, Angela Bacares, en een Nederlands bemanningslid. Het lichaam van de kok is geborgen, maar de zes vermisten, waaronder Bloomer en Lynch, zijn nog steeds spoorloos. Gespecialiseerde duikers zijn ingezet om de wrakstukken op een diepte van 50 meter te onderzoeken, maar het wrak is moeilijk toegankelijk door de zware schade.

De tragedie heeft veel aandacht getrokken in zowel de zakenwereld als in het Verenigd Koninkrijk. De internationaal opererende Amerikaanse bank Morgan Stanley en de eveneens internationaal actieve Britse verzekeringsmaatschappij Hiscox, waar Bloomer ook voorzitter van is, hebben in verklaringen hun bezorgdheid en medeleven geuit. De zoekactie naar de vermisten gaat onverminderd door.

Aanklagers doen onderzoek

Aanklagers in Sicilië zijn een onderzoek gestart naar het zinken van de Bayesian en hebben uitgebreid gesproken met een schipper die aan boord was, zo melden Italiaanse media dinsdag. Zij geloven dat de meest waarschijnlijke verklaring is dat de mast van het zeiljacht brak tijdens een buitengewone periode van slecht weer. Mogelijk was er sprake van een downburst, een enorme neerwaartse windvlaag.

 

Lees ook: Britse zakenman Mike Lynch vermist na zinken superjacht bij Sicilië