Redactie, TPO, 20 augustus 2024 – De fabriek, die naar verwachting 10 miljard euro kost, wordt voor ongeveer de helft gefinancierd door staatssteun, meldt Bloomberg.
De bouw van de nieuwe fabriek in Dresden -onder de naam ESMC- is een belangrijke stap in de strategie van Duitsland en de Europese Unie om tegen 2030 20 procent van de wereldwijde halfgeleiders te produceren. Dit initiatief volgt op de verstoringen in de toeleveringsketen tijdens de Covid-19-pandemie en de toenemende spanningen tussen de VS en China.
De Verenigde Staten, Japan en andere landen investeren ook fors in de lokale productie van halfgeleiders om hun technologische autonomie te waarborgen.
TSMC, de grootste contractchipmaker ter wereld, heeft een meerderheidsbelang van 70 procent in ESMC. De productie richt zich op chips voor onder meer de auto-industrie. Infineon Technologies, NXP Semiconductors en Robert Bosch nemen elk een belang van 10 procent in het project. De productie gaat naar verwachting eind 2027 van start.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz benadrukt het belang van onafhankelijkheid in de halfgeleidersector voor de toekomstige technologieën van Europa. Scholz wil de Duitse technologiesector bevorderen en de levering van essentiële componenten voor de Duitse industrie veiligstellen. Zijn regering heeft al 20 miljard euro uitgetrokken voor de versterking van de binnenlandse chipproductie, waaronder ook een geplande Intel-fabriek in Magdeburg.
De Europese Commissie heeft de Duitse staatssteun van 5 miljard euro voor de fabriek goedgekeurd. Dit project gaat volgens voorzitter Ursula von der Leyen niet alleen Europa’s technologische veerkracht versterken, maar ook 11.000 banen in heel Europa creëren.
The new ESMC chips fab in Dresden is an endorsement of Europe as a global innovation powerhouse.
Bolstering Europe’s tech resilience.
And creating 11,000 jobs across Europe.
Today, we’ve authorised State Aid to the project worth around €5bn ↓ https://t.co/oefZcJgSdy
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 20, 2024