Binnenland

Veldkamp wil ambassades behouden ondanks bezuinigingen

21-08-2024 12:30

Minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC)

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) verzet zich tegen het sluiten van 34 ambassades en consulaten, een maatregel die nodig zou zijn om de bezuinigingsopdracht voor zijn ministerie te halen. Veldkamp benadrukt vóór de start van de kabinetsbesprekingen over de nieuwe begroting dat hij niet bereid is zoveel posten wereldwijd te sluiten.

 

Redactie, TPO, 21 augustus 2024 – Dit heeft geleid tot bezorgdheid binnen zijn departement en de Tweede Kamer over de opgelegde ingrepen, meldt het ANP.

Veldkamp gelooft dat het mogelijk is om met minder sluitingen toe te komen, dankzij zijn pleidooi tijdens de kabinetsformatie. Hij wijst op het eindverslag van de formatie, waarin staat dat bij bezuinigingen bijzondere aandacht moet worden besteed aan het handhaven van een adequaat netwerk van buitenlandse posten.

Dit onderstreept zijn wens om de impact op de ambassades te minimaliseren.

22 procent minder personeel op ministeries

De minister kan nog niet precies aangeven hoeveel ambassades uiteindelijk zullen worden gesloten, hoewel hij aangeeft dat het niet de bedoeling is om volledig te bezuinigen op het ambassadenetwerk.

De regeringspartijen hebben afgesproken dat alle ministeries 22 procent minder personeel moeten hebben, wat zou betekenen dat Buitenlandse Zaken 34 posten moet sluiten volgens berekeningen van het ministerie.

Ruimte voor flexibiliteit

Veldkamp, die zelf jarenlang als ambassadeur heeft gewerkt, benadrukt de noodzaak van deze posten voor de Nederlandse belangen in het buitenland. Hij heeft geprobeerd een aanvulling op het hoofdlijnenakkoord te krijgen om te kunnen onderhandelen over zijn bezuinigingsopdracht en zegt dat hij die heeft ontvangen.

De minister merkt op dat het ministerie van Buitenlandse Zaken al veel geld bespaart en dat de vooruitzichten voor de rijksbegroting beter zijn dan verwacht. Hierdoor lijkt er ruimte voor flexibiliteit in de uitvoering van de bezuinigingsmaatregelen.