Buitenland

IAEA-directeur bezoekt kerncentrale in Koersk te midden van spanningen

22-08-2024 11:59

Kerncentrale van Zaporizja, foto: Ihor Bondarenko/Shutterstock

De directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, bezoekt volgende week de kerncentrale in de Russische regio Koersk. Vorige week beschuldigde het Russische ministerie van Defensie Oekraïne er nog van een aanval op het nucleaire complex in Koersk te plannen. Kiev ontkent deze beschuldigingen en noemt ze “propaganda.”

 

Redactie, TPO, 22 augustus 2024 – Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder dat Grossi eind augustus naar Koersk zou afreizen, waar Oekraïne onlangs een offensief is begonnen.

De woordvoerder van het agentschap bevestigt nu het bezoek, maar onthoudt zich van verdere details, meldt het ANP.

Kerncentrale met zes reactoren

De VN-atoomwaakhond heeft beide landen opgeroepen tot maximale terughoudendheid om een nucleair ongeval met ernstige radiologische gevolgen te voorkomen. Grossi staat in contact met de autoriteiten van zowel Rusland als Oekraïne.

De kerncentrale in Koersk heeft zes reactoren, waarvan er momenteel twee in bedrijf zijn. De veiligheid van kerncentrales blijft een terugkerend twistpunt tussen Rusland en Oekraïne, vooral met betrekking tot de centrale van Zaporizja in het zuiden van Oekraïne.

Beide landen beschuldigen elkaar van beschietingen in de buurt van dit nucleaire complex, dat sinds het begin van de oorlog onder Russische controle staat en de grootste kerncentrale van Europa is.