Binnenland

Rummenie werkt aan wolvenplan na incident in Leusden

22-08-2024 12:10

Jean Rummenie, Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Foto @Martijn Beekman/Rijksoverheid

Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Jean Rummenie (BBB) is “ontzettend geschrokken” na het incident eerder deze zomer waarbij een meisje in Leusden door een wolf werd gebeten. Sindsdien werkt hij met de hoogste urgentie aan een nationaal wolvenplan.

 

Redactie, TPO, 22 augustus 2024 – Een van de maatregelen in dit plan is het plaatsen van hekken om schapen en ander vee te beschermen tegen wolven, meldt het ANP.

Rummenie kijkt daarbij naar succesvolle voorbeelden in het buitenland. In België is het plaatsen van hekken al zeer effectief gebleken en in Duitsland helpen vrijwilligers van natuurorganisaties bij het beschermen van schapenkuddes.

Deze initiatieven wil hij naar eigen zeggen graag ook in Nederland toepassen.

Beschermde status Europa

Echter, de staatssecretaris stuit op de beschermde status van de wolf in Europa, wat zijn plannen bemoeilijkt. Hij wil in Brussel samen met andere lidstaten pleiten voor een verlaging van deze beschermde status, zodat er meer mogelijkheden ontstaan om met wolvenproblemen om te gaan.

“Dat is de enige exit en dan is er ook meer mogelijk,” aldus Rummenie.

Ingrijpen bij probleemwolven

Daarnaast onderzoekt de staatssecretaris hoe er kan worden ingegrepen bij zogenaamde probleemwolven die hun schuwheid voor mensen verliezen en daardoor gevaarlijk worden.

Hij zoekt naar een juridisch houdbare definitie van een probleemwolf, zodat in dergelijke gevallen zwaardere maatregelen, zoals het afschieten van de wolf, kunnen worden overwogen.