Politiek

Schoof verbiedt telefoons en andere elektronische apparaten bij kabinetsoverleggen

22-08-2024 18:04

Smartphone @Pixabay

Bij kabinetsoverleggen zijn telefoons en andere elektronische apparaten vanaf nu verboden. Bewindspersonen moeten hun apparaten, om spionagerisico’s te vermijden, in een kluis achterlaten. De veiligheidsmaatregelen zijn ingevoerd en aangescherpt door premier Dick Schoof.

 

Redactie, TPO, 22 augustus 2024 – Sinds het begin van het nieuwe kabinet mogen kabinetsleden geen elektronische apparaten meenemen naar officiële vergaderingen, meldt het AD.

Dit betekent dat mobiele telefoons, tablets, laptops, smartwatches en zelfs earpods moeten worden ingeleverd in speciale kluisjes voor de vergaderzaal. Deze verandering is ingevoerd om de cyberveiligheid te waarborgen.

In eerdere kabinetten, zoals die van Rutte, was het nog toegestaan om tijdens ministerraadsvergaderingen elektronische apparaten te gebruiken. Dit is nu niet meer mogelijk. De nieuwe regeling vereist dat alle aanwezigen hun apparaten opslaan in kluisjes vlak buiten de vergaderzaal.

Toenemend bewustzijn van spionagerisico’s

Het kabinet heeft aangegeven dat deze maatregel voortkomt uit een toenemend bewustzijn van spionagerisico’s, maar details over specifieke aanleiding zijn niet vrijgegeven. Een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken bevestigt geen informatie te delen over staatsveiligheid.

De strengere maatregelen zijn deels te danken aan de ervaring van premier Schoof. Als voormalig directeur van de AIVD en voormalig Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid heeft hij uitgebreide ervaring met veiligheidsrisico’s.

Praktische bezwaren

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) steunt de maatregel en noemt het “een verstandige veiligheidsmaatregel” die hij eerder had verwacht. Cybersecurity-expert Ronald Prins onderschrijft dit, en noemt het onverantwoord dat deze maatregel niet eerder is doorgevoerd, gezien de toenemende wereldwijde spanningen.

Desondanks zijn er praktische bezwaren. Oud-bewindspersonen hebben gesuggereerd dat het inleveren van apparaten de communicatie tussen kabinetsleden kan bemoeilijken, vooral voor onderlinge afstemming binnen partijen.

Vicepremier Mona Keijzer (BBB) benadrukt echter de voordelen van de maatregel voor de concentratie en de veilighei