Binnenland

DeGoedeZaak start mailactie voor Mikael om druk op Omtzigt te verhogen

23-08-2024 11:48

pieter omtzigt boek nieuw sociaal contract
Pieter Omtzigt, fractievoorzitter NSC. Foto @boekcover Nieuw Sociaal Contract

De burgerbeweging DeGoedeZaak lanceert vrijdag een mailactie gericht aan Pieter Omtzigt en zijn NSC-fractie om meer druk uit te oefenen in de zaak van de 11-jarige Mikael. De beweging vraagt mensen om te mailen en aandacht te vragen voor de menselijke maat in deze kwestie.

 

Redactie, TPO, 23 augustus 2024 – De in Nederland geboren Mikael en zijn moeder kregen in juli van de Raad van State te horen dat ze naar Armenië moeten worden uitgezet na afwijzing van hun verblijfsvergunningsaanvragen.

Er lopen diverse acties om hen in Nederland te houden, waaronder een petitie van DeGoedeZaak die meer dan 88.000 handtekeningen heeft verzameld, meldt het ANP.

Brief mailactie

“Geachte heer Omtzigt, geachte leden van de NSC-fractie,

Op maandag 19 augustus 2024 gaf u, mijnheer Omtzigt, tijdens een interview op NPO Radio 1 aan dat u zich niet wilde aansluiten bij de brede maatschappelijke en politieke oproep om de 11-jarige Mikael en zijn moeder een verblijfsvergunning te verlenen. U stelt dat de Tweede Kamer zich niet moet uitlaten over individuele gevallen.

Dat klopt. Maar de Tweede Kamer is er wel om de regering te controleren en te bevorderen dat er een rechtvaardig beleid wordt gevoerd. Een beleid dat juist de zwaksten in onze samenleving beschermt, namelijk kinderen. En dat dreigt nu niet te gebeuren. De zaak van Mikael is meer dan een enkel geval. De zaak Mikael symboliseert de wijze waarop de overheid omgaat met hier gewortelde kinderen. Kinderen die door de aanhoudende onzekerheid en stress, een hoog risico van hersenschade lopen als zij na een jarenlang verblijf in Nederland worden uitgezet. Dat concludeerde professor Erik Scherder al in 2018.

Het afschaffen van het Kinderpardon in 2019 is een politiek besluit waarvan met name hier gewortelde kinderen de dupe van zijn. Dit is een onjuist en bovenal onrechtvaardig besluit geweest, waarvan de zwaksten de dupe zijn. Als beschermer van de rechtsstaat is het juist uw verantwoordelijkheid om dergelijke fouten te corrigeren.

Wij roepen u derhalve op om kinderen niet de dupe te laten worden en u in te zetten voor de invoering van een structurele regeling voor langdurig verblijvende kinderen in Nederland. Een doelstelling die Nederland al jaren geleden heeft onderschreven bij de ratificatie van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind.

In dat verdrag staat: “Bij alle maatregelen betreffende kinderen, ongeacht of deze worden genomen door openbare of particuliere instellingen voor maatschappelijk welzijn of door rechterlijke instanties, bestuurlijke autoriteiten of wetgevende lichamen, vormen de belangen van het kind de eerste overweging.”

Het huidige kabinet stelt dat het niet anders kan handelen. Maar door zo te redeneren lijkt het erop dat de lessen uit de toeslagenaffaire worden genegeerd. De stelling dat de regels nu eenmaal zo luiden, houdt geen rekening met het gegeven dat het hier gaat om beleidsregels. En beleidsregels zijn geen wettelijke bepalingen maar vuistregels.

Wij roepen u en uw fractie op om de inwoners van dit land centraal te stellen en niet de regering. Om de rechtsstaat voorop te stellen en niet de minister. Om de menselijke maat voorop te stellen en niet de politieke besluitvorming. Om kinderen niet de dupe te laten worden van politiek geharrewar.

Dank u wel. Ik zie uit naar uw reactie.”

Gewortelde kinderen

Jurjen van den Bergh, directeur van DeGoedeZaak, benadrukt dat de zaak van Mikael en zijn moeder laat zien hoe de overheid omgaat met gewortelde kinderen. Hij roept Omtzigt op om zich in te zetten voor een verblijfsvergunning voor het gezin, als onderdeel van zijn belofte om de belangen van burgers te behartigen in het kabinet.

Deze week hebben de fractievoorzitters van alle linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer via een brief in de Volkskrant asielminister Marjolein Faber opgeroepen om Mikael niet uit te zetten. Ze betogen dat er geen wet is die het kabinet tegenhoudt om Mikael in Nederland te laten blijven.

Lees ook: Mikael en zijn moeder moeten Nederland verlaten