Buitenland

Massale vlucht uit Koersk na Oekraïense aanval

23-08-2024 09:00

Een Oekraïens militair voertuig rijdt langs een verwoeste grensovergang met Rusland, in de regio Soemy, 14 augustus 2024. Foto @Roman Pilipey/AFP/Getty Images

Sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn ongeveer 133.000 inwoners uit de grensregio Koersk op de vlucht geslagen. De recente aanval van Oekraïense troepen op de regio heeft de situatie verder verslechterd.

 

Redactie, TPO, 23 augustus 2024 – Ondanks het evacuatiebevel zijn er nog zo’n 20.000 mensen achtergebleven in de acht districten die onder direct gevaar staan.

Tijdens een gesprek tussen de gouverneur van de regio en president Poetin werd volgens het staatspersbureau TASS ook het lot van de scholieren besproken, die in september niet naar een van de 114 scholen in de regio kunnen terugkeren.

Dit wordt gezien als een teken dat Rusland niet verwacht de Oekraïners snel te kunnen verdrijven uit het gebied.

Druk op overgebleven inwoners vergroot

De Oekraïense aanval op Koersk begon op 6 augustus en heeft geleid tot de verovering van meer dan 1250 vierkante kilometer.

President Zelensky verklaarde dat deze militaire operatie noodzakelijk was vanwege de aanvallen die Rusland vanuit Koersk op Oekraïens grondgebied uitvoerde.

Bij de Oekraïense aanvallen zijn belangrijke infrastructuren, zoals wapeninstallaties en bruggen, vernietigd. Dit heeft de strategische positie van de regio verder verzwakt en de druk op de overgebleven inwoners van Koersk vergroot.