Buitenland

Rusland en Oekraïne ruilen 115 krijgsgevangenen na bemiddeling VAE

24-08-2024 14:09

Oekraïne
Oekraïense soldaten in actie. Foto @Libkos/AP

Rusland en Oekraïne ruilen ieder 115 krijgsgevangenen na bemiddeling door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het gaat bij de Russische gevangenen om militairen die tijdens de Oekraïense invasie in de Russische regio Koersk gevangen zijn genomen. De Oekraïners keren terug naar hun land na gevangenschap in Rusland.

 

Redactie, TPO, 24 augustus 2024 – De ruil is naar buiten gebracht door het Russische ministerie van Defensie en bevestigd door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, aldus het ANP.

 

 

Het is de eerste uitwisseling van krijgsgevangenen sinds het Oekraïense leger op 6 augustus een offensief startte in Koersk. Het is ook de zevende keer dat de VAE bemiddelt bij een gevangenenruil tussen de twee landen.

In januari vond de grootste uitwisseling tot nu toe plaats in de oorlog: 230 Oekraïense krijgsgevangenen werden vrijgelaten, terwijl 248 Russische gevangenen terugkeerden naar hun thuisland.

De uitwisseling van krijgsgevangenen is een van de weinige momenten van diplomatieke toenadering tussen beide landen sinds het uitbreken van het conflict. Het blijft echter onzeker of deze nieuwe uitwisseling kan bijdragen aan verdere de-escalatie in de regio.