Buitenland

IS eist dodelijke steekpartij Solingen op, 26-jarige Syriër opgepakt

25-08-2024 11:21

Foto @AP

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de dodelijke steekpartij in het Duitse Solingen opgeëist. IS verklaart op Telegram dat de aanval was uitgevoerd door een van hun leden als wraakactie “voor moslims in Palestina en overal elders.” De politie heeft inmiddels een verdachte opgepakt: een 26-jarige Syriër die lid zou zijn van IS.

 

Redactie, TPO, 25 augustus 2024 – Bij de steekpartij tijdens een festival in Solingen vrijdagavond kwamen drie mensen om het leven en raakten acht gewond, van wie vijf zwaargewond, meldt het ANP. De Duitse krant Welt am Sonntag schrijft dat de aanvaller “Allahu akbar” (God is groot) zou hebben geroepen.

De politie arresteerde zaterdag al een 15-jarige jongen die op de hoogte zou zijn geweest van de aanslag. Zaterdagochtend werd een grote politiemacht ingezet om straten rond een vluchtelingencentrum in Solingen af te sluiten en het gebouw te doorzoeken. Het is nog onduidelijk wat de relatie is tussen deze actie en de aanslag.

Syrische asielzoeker opgepakt

De politie in Düsseldorf meldt dat een 26-jarige man zichzelf heeft aangegeven. Deze Syriër, geïdentificeerd als Issa al H., zou verantwoordelijk zijn voor de aanval. Hij had in december 2022 asiel aangevraagd in Duitsland en was tot nu toe niet bekend als extremist. Volgens bronnen zat hij bij zijn arrestatie onder het bloed en verklaarde hij “Ik ben degene die jullie zoeken.”

Volgens IS-medium Amaq was de aanval gericht op “een bijeenkomst van christenen” als wraak voor “moslims in Palestina en andere plaatsen.”

De politie heeft het onderzoek overgedragen aan de federale aanklager die gespecialiseerd is in terrorisme. Deze onderzoekt onder meer de rol en motieven van de 26-jarige Syriër.

Van Weel: aanval sluit aan bij dreigingsbeeld Nederland

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel (VVD) laat in een bericht op X weten dat de aanval aansluit bij het huidige dreigingsbeeld in Nederland. Hij verwijst naar een recente analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), waarin staat dat de kans op een aanslag in Nederland het afgelopen halfjaar licht is toegenomen.

Sinds december geldt in Nederland het op een na hoogste dreigingsniveau, wat duidt op een reële kans op een aanslag. Van Weel noemt de aanslag in Solingen, waarbij drie doden en acht gewonden vielen, een “verschrikkelijke aanslag”. “Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun dierbaren”, aldus de minister.

 

Lees ook: Verdachte opgepakt na dodelijke steekpartij Solingen

Lees ook: Drie doden en acht gewonden bij steekpartij op Duits stadsfeest