Buitenland

Israël kondigt noodtoestand van 48 uur af na preventieve aanval op Hezbollah in Zuid-Libanon

25-08-2024 11:47

Mannen dragen de kist van een militant van de terreurorganisatie Hezbollah-terrorist die op 24 augustus omkwam bij een Israëlische drone-aanval in Zuid-Libanon. Foto @ChrisMcGrath/Getty Images

Israël kondigt een noodtoestand van 48 uur af na een preventieve aanval op Hezbollah-doelwitten in Zuid-Libanon. Deze aanval kwam nadat de door Iran gesteunde terreurgroep verklaarde dat het was begonnen met zijn eerste vergeldingsactie voor de moord op zijn militair leider, Fuad Shukr, vorige maand door Israël.

 

Redactie, TPO, 25 augustus 2024 – Het Israëlische defensieleger (IDF) meldt dat het 100 gevechtsvliegtuigen naar Libanon heeft gestuurd en duizenden raketlanceerders heeft uitgeschakeld, die op doelen in Noord- en Centraal-Israël gericht waren.

Luitenant-kolonel Nadav Shoshani, een woordvoerder van het IDF verklaart dat Hezbollah vervolgens honderden raketten en projectielen op Israël afvuurde, aldus Bloomberg.

Shoshani zegt dat de schade aan Israël door deze projectielen zeer beperkt is en dat de Israëlische operatie in Libanon voor nu grotendeels is afgerond, hoewel beide partijen in hoge staat van paraatheid blijven met af en toe beschietingen. Hezbollah meldt ook dat hun operatie is afgerond.

 

Herhaaldelijke sirenes in Noord-Israël

De belangrijkste luchthaven van Israël buiten Tel Aviv werd enkele uren gesloten, waarbij binnenkomende vluchten werden omgeleid naar naburige landen. Shoshani verklaart dat dit kwam door bezorgdheid dat raketten op het centrum van het land waren gericht, maar dat de acties van Israël dit risico voorlopig hebben weggenomen.

Hoewel de aanvallen van zondag binnen de zogenoemde regels van betrokkenheid bleven, roept dit zorgen op dat de bijna dagelijkse uitwisseling van vuur tussen Israël en Hezbollah in de afgelopen 10 maanden elk moment kan escaleren tot een bredere oorlog.

Hezbollah zegt dat hun aanval op Israël het begin is van vergelding voor de moord op hun commandant Fuad Shukr afgelopen 30 juli in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. De terreurgroep verklaart dat ze meer dan 320 raketten heeft afgevuurd, gevolgd door drones. Echter, Hezbollah beweert dat ze elf kazernes en militaire locaties in Noord-Israël wilden treffen.

Israël heeft de doelwitten niet bevestigd, maar zondagmorgen klonken er herhaaldelijk sirenes in het noorden. Het IDF beperkt in die regio bijeenkomsten tot 300 mensen binnen en 30 mensen buiten. Werkplekken zouden normaal kunnen functioneren, als ze binnen zijn en snel toegang hebben tot schuilkelders. In Israël is de zondag een gewone werkdag.

 

Preventieve actie

Een Libanese groep die verbonden is met Hezbollah meldt dat een van hun militanten werd gedood bij de luchtaanvallen van zondag. Twee andere mensen kwamen om en verschillende anderen raakten gewond, volgens het door de Libanese staat gerunde officiële persbureau National News Agency.

Shoshani zegt dat Israël zag dat Hezbollah zich voorbereidde om raketten af te vuren en handelde daarom preventief. Israël waarschuwde naar eigen zeggen Libanese burgers in de gebieden waar Hezbollah opereert om uit de gevarenzone te vertrekken. De Israëlische actie was beperkt tot Zuid-Libanon.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een vergadering van het veiligheidskabinet bijeen geroepen en zegt dat hij “vastbesloten is om alles te doen om Israël te verdedigen, om de inwoners van het noorden veilig naar hun huizen te laten terugkeren en om een eenvoudige regel te blijven handhaven: Wie ons kwaad doet – wij zullen hen kwaad doen.”

Onderhandelingen staakt-het-vuren in Gaza

De regeringsdelegatie voor de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza zou, zoals gepland, zondag vertrekken naar Caïro, wat suggereert dat die onderhandelingen zullen worden hervat. Hamas verklaarde zaterdag dat het een team zou sturen om de bemiddelaars te ontmoeten.

“Wij blijven de situatie nauwlettend volgen en hebben heel duidelijk gemaakt dat de VS klaarstaat om de verdediging van Israël te ondersteunen”, zegt Pentagon-woordvoerder Pat Ryder.

De Luitenant-kolonel van het IDF, Shoshani, merkt op dat de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in het weekend telefonisch contact hebben gehad en dat een topcommandant van de VS de regio onlangs twee keer heeft bezocht.

Hij weigert echter te zeggen of de VS voorafgaand aan de aanval van zondag op de hoogte is gesteld door Israël en voegt eraan toe: “Dit was een Israëlische operatie.”

Hezbollah steunt Hamas

Israël en Hezbollah wisselen al sinds oktober vuur uit langs de grens met Zuid-Libanon, toen de Libanese terreurorganisatie zich een dag na 7 oktober actief mengde in het conflict ter ondersteuning van de Palestijnse terreurgroep Hamas in Gaza.

Israëlische aanvallen hebben sindsdien minstens 500 mensen gedood, voornamelijk Hezbollah-terroristen. In Israël zijn ongeveer 30 soldaten en 18 burgers omgekomen door aanvallen van Hezbollah, aldus Bloomberg.

Het voorkomen van verdere escalatie staat centraal in de internationale diplomatieke inspanningen om de spanningen in het Midden-Oosten te verminderen.

Evacuatie van tienduizenden Israëli’s en Libanezen

Op 30 juli doodde een Israëlische luchtaanval Hezbollah’s militaire leider Fuad Shukr in Beiroet. Enkele uren later gaf Iran de Joodse staat de schuld van de moord op het hoofd van het politieke bureau van Hamas, Ismail Haniyeh, in Teheran.

Iran heeft gezworen wraak te nemen. Anders dan bij de dodelijke aanslag op Suhr heeft Israël nooit verklaart ook betrokken te zijn bij de dodelijke aanslag op Haniyeh.

De VS probeert te bemiddelen tussen Libanon en Israël om een compromis te bereiken over grensgeschillen. Israël wil dat Hezbollah zijn militanten weghaalt van de grens om zijn burgers in het noorden terug te laten keren. Tienduizenden Israëli’s en Libanezen zijn geëvacueerd uit het grensgebied vanwege de gevechten.

De terreurorganisatie Hezbollah, dat wordt gesteund door Iran en onder meer door de VS wordt aangemerkt als een terroristische organisatie, zegt dat het de vijandelijkheden met Israël voortzet totdat het land instemt met een staakt-het-vuren met Hamas in Gaza.