Buitenland

NASA kiest SpaceX om gestrande astronauten op te halen

25-08-2024 11:54

Barry “Wilmore en Sunita Williams bij de Boeing CST-100 Starliner, vlak voor het vertrek op 1 juni 2024. Foto: Miguel J. Rodriguez Carrillo/AFP/Getty Images.

NASA kiest ervoor om de twee gestrande astronauten Barry Wilmore en Sunita Williams pas volgend jaar in februari terug naar de aarde te brengen en doet dat met behulp van een Crew Dragon-capsule van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. De beslissing betekent een nieuwe tegenslag voor Boeing, wiens Starliner-capsule kampt met technische problemen.

 

Redactie, TPO, 25 augustus 2024 – De astronauten vlogen in juni naar het internationale ruimtestation ISS met de Starliner-capsule van Boeing, bedoeld om daar slechts een week te verblijven, meldt Bloomberg. Echter, door technische problemen met de stuurraketten en een heliumlek, konden ze niet terugkeren zoals gepland. NASA heeft besloten de Starliner in september onbemand terug naar de aarde te laten keren, na aanvullende testen.

Om de veiligheid van de bemanning te waarborgen, heeft NASA besloten de astronauten aan boord van de Crew Dragon van SpaceX te laten meereizen. Dit ruimtevaartuig wordt ingezet voor een missie van zes maanden onder de naam Crew-9. Hierdoor zal het tweetal uiteindelijk acht maanden in de ruimte verblijven in plaats van de oorspronkelijk geplande tien dagen.

 

Configuratie aanpassen

SpaceX moet de configuratie van de Crew Dragon aanpassen om plaats te maken voor de twee extra passagiers. De missie, die eerder gepland stond voor deze maand, is uitgesteld tot september om deze aanpassingen te kunnen doen. NASA benadrukt dat de beslissing geen politieke overwegingen kent, ondanks de huidige verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten. De ruimtevaartorganisatie zet veiligheid boven alles.

Boeing, dat al te maken had met vertragingen en technische problemen met de Starliner, moet nu verder werken aan de verbeteringen van het ruimteschip. Als de Starliner veilig onbemand terugkeert, hoopt Boeing het ruimtevaartuig in de toekomst alsnog voor bemande missies te certificeren.