Buitenland

Grote raket- en drone-aanval op Oekraïne: stroomuitval in diverse steden

26-08-2024 11:19

Schade na een Russische raketaanval op doelen in Oekraïne. Foto AFP

Rusland heeft maandagochtend een grootschalige raket- en droneaanval uitgevoerd op Oekraïne, waarbij ten minste drie mensen zijn omgekomen en meerdere personen gewond zijn geraakt. De aanval richtte zich vooral op de energie-infrastructuur van het land. In verschillende steden -waaronder Kiev- is de stroom uitgevallen.

 

Redactie, TPO, 26 augustus 2024 – In de hoofdstad Kiev waren meerdere explosies te horen in verschillende wijken, meldt Kyiv Post. Ook in andere steden zoals Kharkiv, Kryvyi Rih, Dnipro, en Lutsk waren er explosies.

In Lutsk werd een woongebouw beschadigd, waarbij één dode viel, aldus burgemeester Ihor Polishchuk. In eerste instantie werd gedacht dat het gebouw beschadigd was door brokstukken van een neergehaalde Russische drone, maar beelden op sociale media toonden aan dat de drone opzettelijk het gebouw had geraakt.

Op X zijn volop beelden te zien van Oekraïners in schuilkelders en metrostations, tijdens de langdurige Russische aanval:

 

Als gevolg van de aanval heeft de Oekraïense netbeheerder Ukrenergo noodmaatregelen aangekondigd om de stroomvoorziening te stabiliseren. Dit leidde tot ongeplande stroomonderbrekingen in verschillende regio’s, waaronder Cherkasy en Mykolaiv. Energiebedrijf DTEK geeft aan dat de stroomstoringen onvoorspelbaar zijn en dat er 24/7 wordt gewerkt om de elektriciteit te herstellen.

Polen in staat van paraatheid

Naast de schade aan de energievoorziening en civiele infrastructuur, heeft de aanval geleid tot verhoogde paraatheid in de buurlanden van Oekraïne. Polen heeft zijn luchtverdediging in staat van paraatheid gebracht en waarschuwt zijn bevolking om op veilige locaties te blijven.

De aanval op maandag 26 augustus is een van de meest uitgebreide luchtaanvallen op Oekraïne in de recente maanden, met als doel belangrijke infrastructuur te vernietigen. Oekraïense functionarissen benadrukken dat de wens van Rusland om hun energienetwerk te vernietigen, “uiteindelijk duur zal zijn voor Rusland zelf.”

Lees ook: Een sprankje licht in de oorlog met Rusland: de energiesector van Oekraïne