Buitenland

‘Aanval op Koersk bedoeld om Russische troepen weg te lokken van het front’

27-08-2024 14:31

Oleksandr Syrskyi. Foto: Andrew Kravchenko/Bloomberg.

De verrassingsaanval die Oekraïne sinds begin augustus uitvoert in de Russische regio Koersk, is volgens de Oekraïense legerleider generaal Oleksandr Syrskyi  bedoeld om Russische troepen weg te lokken van strategische frontlinies in Oekraïne, zoals bij Pokrovsk. Deze stad is van groot logistiek belang voor Kiev’s aanvoerlijnen en wordt momenteel door Russische troepen belaagd.

 

Redactie, TPO, 27 augustus 2024 – Ondanks de opmars in Koersk blijft de situatie bij Pokrovsk zorgelijk, omdat Rusland hier zijn beste troepen inzet, meldt Bloomberg.

Syrskyi laat verder weten dat inmiddels bijna 1.300 vierkante kilometer en 100 nederzettingen in de regio Koersk onder Oekraïense controle staan. Bij de operatie zijn ook 594 Russische soldaten gevangen genomen.

Rusland stuurt 30.000 soldaten naar Koersk

Moskou heeft naar schatting 30.000 soldaten naar Koersk gestuurd, hoewel niet duidelijk is hoeveel van deze troepen afkomstig zijn van het Oekraïense front. Rusland lijkt verrast door de Oekraïense aanval en is bezig met pogingen om de Oekraïense troepen te omsingelen en aan te vallen, maar deze worden volgens Syrskyi afgeweerd.

Tegelijkertijd blijft Rusland ook Oekraïne bestoken met grootschalige aanvallen.

Zelensky wil praten

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy laat weten een voorstel over het einde van de oorlog met Rusland te willen presenteren aan zowel Joe Biden, Kamala Harris als Donald Trump. Hij zegt dat de oorlog via gesprekken tot een einde moet komen, maar dat Oekraïne daarvoor wel een “krachtige uitgangspositie” moet verwerven.

Hij roept de internationale gemeenschap dan ook op tot meer steun en dringt aan op het opheffen van beperkingen voor het gebruik van langeafstandswapens die door het Westen worden geleverd.

Tegelijkerijd bekritiseert Zelensky de Russische president Vladimir Poetin voor het niet beschermen van zijn bevolking en grenzen, door geen troepen terug te trekken uit Oekraïne om de aanval op Koersk af te slaan.

Verrassingsaanval #Oekraïne in #Koersk, is volgens legerleider #Syrskyi bedoeld om Russische troepen weg te lokken van het front. Zelenski wil praten en presenteert voorstel aan Biden, Harris en Trump.