Sinwar is ten einde: het juiste moment voor Israël om Hezbollah krachtig aan te pakken

27-08-2024 15:33

Leider van de terreurgroep Hamas, Yahya Sinwar. Foto @Yousef Masoud/LightRocket/Getty Images

De Verenigde Staten moeten erkennen dat Yahya Sinwar, leider van de politieke vleugel van terreurorganisatie Hamas die zich er terdege van bewust is dat zijn tijd opraakt, geen akkoord zal accepteren dat niet gepaard gaat met een aanzienlijke terugtrekking uit de Philadelphi Corridor en de grensovergang bij Rafah, samen met garanties van zowel de Verenigde Staten als Israël dat hij niet zal worden geliquideerd.

 

David Ben-Basat, The Jerusalem Post, 27 augustus 2024 – Sinwar is een wandelende dode. Zijn wreedheid en directe verantwoordelijkheid voor het bloedbad van 7 oktober hebben zijn lot bezegeld. Het grote aantal terroristen dat elke minuut wordt gedood, baart hem geen zorgen; hun dood blijft zijn valse verhaal voeden.

De Palestijnen, die hun slachtofferschap hebben omgezet in nationalisme, gebruiken het Al-Jazeera nieuwsnetwerk om de ruïnes van Gaza en de honderden dode terroristen daarin aan de wereld te tonen.

Sinwar, wiens pogingen om het conflict uit te breiden tot een totale oorlog op andere fronten tot nu toe zijn mislukt, zit ondergedoken in een tunnel, terwijl hij zijn volgende zet probeert te bedenken. De kansen zijn tegen hem, en hij weet dat zijn tijd bijna om is. Tot nu toe heeft hij geen enkele flexibiliteit getoond, maar binnenkort heeft hij misschien geen andere keus.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Hij wacht op een uitbreiding van de oorlog in het noorden en als dat niet gebeurt, zal hij gedwongen worden toe te geven. Sinwar is gefrustreerd en machteloos in het licht van Israëls onverwacht harde reactie, de dood van zijn naaste medewerkers en wat lijkt op een compleet gebrek aan steun van Iran.

Iran heeft veel te verliezen en de leiders zijn zich hiervan goed bewust. De machtsvertoon van de VS door vliegdekschepen en onderzeeërs naar de regio te sturen, heeft voorlopig de Iraanse leiding afgeschrikt. De VS zijn niet geïnteresseerd in een totale oorlog in de regio.

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen komende november zou een oorlog met Iran de wereldeconomie ernstig kunnen schaden, de olieprijzen doen stijgen en mogelijk de kansen van vicepresident Kamala Harris op verkiezing vergroten.

‘Libanon zou het volgende Gaza kunnen worden’

Hezbollah’s secretaris-generaal Hassan Nasrallah is gefrustreerd door het falen van zijn poging om Israël zondag aan te vallen. Zijn valse beweringen over een “precieze” aanval op Israëlische militaire posities onthullen zijn frustratie en angst, maar stellen hem ook in staat het incident voorlopig af te sluiten.

Kan Libanon een oorlog overleven? Wiam Wahhab, voormalig minister van Milieu van Libanon en een naaste bondgenoot van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, gaf in een interview toe dat als er oorlog zou uitbreken, Libanon het volgende Gaza zou kunnen worden.

Het is duidelijk dat alle betrokken partijen, vooral de VS en Iran, geïnteresseerd zijn in het beheersen van het conflict.

Israël moet de dreiging van Hezbollah verminderen

Israël kan niet stil blijven terwijl zijn soldaten en burgers worden gedood, hun huizen worden vernietigd en hun land in het noorden wordt verbrand, waar de aanvallen van Hezbollah onophoudelijk zijn.

Nu de meest recente aanval van Hezbollah is mislukt, kan Israël niet wachten tot de sjiitische groep de volgende ronde initieert, al dan niet met Iraanse betrokkenheid. Israël moet handelen om de dreiging van Hezbollah te verminderen. Ongeveer 70.000 Israëlische burgers zijn ontheemd en wachten om terug te keren naar hun huizen.

Israël moet de volledige uitvoering van VN-Veiligheidsraadresolutie 1701 eisen (de resolutie werd op 11 augustus 2006 unaniem goedgekeurd en riep zowel Israël als Libanon op om hun vijandelijkheden te beëindigen en verlengde tegelijkertijd het mandaat van de VN-vredesmacht, die al jarenlang toezicht hield op de grens tussen de twee landen, met een jaar, red.)

Gezien de kleine kans om een diplomatieke oplossing te bereiken die Israël tevredenstelt, is er echter een reële mogelijkheid dat de IDF een operatie in Libanon zal uitvoeren.