Buitenland

Zuckerberg: druk vanuit Witte Huis om coronaberichten te censureren

27-08-2024 11:16

Mark Zuckerberg Foto: Kent Nishimura/Bloomberg.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, zou onder druk zijn gezet door de Amerikaanse overheid om berichten over Covid-19 te censureren tijdens de pandemie. Dit beweert CEO Mark Zuckerberg in een brief aan de Commissie voor Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

 

Redactie, TPO, 27 augustus 2024 – In de brief schrijft Zuckerberg dat hoge functionarissen van de Biden-regering, waaronder het Witte Huis, in 2021 herhaaldelijk aandrongen op het verwijderen van bepaalde Covid-19-gerelateerde inhoud, waaronder humor en satire, meldt Bloomberg.

Volgens Zuckerberg betreurt Meta de beslissing om aan deze eisen te voldoen en vindt hij dat de druk vanuit de overheid onterecht was. “Het was onze beslissing om inhoud te verwijderen, maar de druk van de overheid was verkeerd, en ik betreur dat we daar niet sterker tegenin zijn gegaan”, aldus Zuckerberg.

Meer dan 20 miljoen berichten verwijderd

Tijdens de pandemie kreeg Facebook veel kritiek van tegenstanders van lockdowns, vaccins en mondkapjesmandaten omdat het bepaalde berichten verwijderde die volgens het platform misinformatie bevatten of tegen hun beleid ingingen. In totaal verwijderde Facebook meer dan 20 miljoen berichten in iets meer dan een jaar.

Zuckerberg sluit zich aan bij andere social media-executives, zoals Jack Dorsey, de voormalige CEO van Twitter, in hun spijtbetuiging over het moderatiebeleid dat volgens hen te ver is gegaan.

Dit alles vindt plaats tegen de achtergrond van een wereldwijd debat over hoe ver sociale mediaplatforms moeten gaan in het reguleren van de inhoud die hun gebruikers plaatsen. Sommige platforms vinden dat ze niet moeten bepalen wat gebruikers online mogen zeggen, terwijl sommige regeringen vinden dat een te lakse houding crimineel gedrag kan bevorderen.

Kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen vice-president Kamala Harris en voormalig president Donald Trump, benadrukt Zuckerberg dat zijn doel is neutraal te blijven en geen politieke rol te spelen.